Hallands Nyheter

Hennes hjärta slår för kyrkomusik­en

Läs mer Tio år gammal blev Christina Wide frälst av orgelns magi. Idag ansvarar hon för musiken i Varbergs församling – och vill få kyrkobesök­arna att sjunga ut tillsamman­s.

- Malin Eirefelt 0721-91 12 67 ∙ malin.eirefelt@hn.se

Hon sitter längst fram på pallen och får sträcka på fötterna för att nå pedalerna. Hennes mamma är orolig för att hon ska trilla ner, men tioåriga Christina Wide har bestämt sig för att lära sig spela orgel.

– Vi var ganska många som tog lektioner för kantorn Bengt Göransson i Svenljunga och han lät oss ofta spela på gudstjänst­er och konserter, säger nu 45-åriga Christina Wide.

– Den här minns jag att vi spelade tidigt, säger hon.

Hon drar ut några registeran­drag och trycker in några andra. De bestämmer hur orgeln ska låta, om det blir blås- eller stråkstämm­or, till exempel. Sedan smattrar hennes händer och fötter iväg över tangenter och pedaler och ur orgelns mäktiga orgelpipor hörs Bachs ”Lilla F-dur preludium”.

CHRISTINA WIDE ÄR Varbergs församling­s organist. Varbergs kyrkas stora orgel är ett av hennes många arbetsreds­kap. Hennes huvuduppdr­ag är att planera och genomföra musiken i Varbergs kyrka under konserter, gudstjänst­er, begravning­ar, dop och bröllop. Hon leder också två körer – gosskören Boys’ Voice och den fyrstämmig­a Motettköre­n – och samordnar all musik som spelas i församling­ens tre kyrkor.

Det är hon som bestämmer vilka artister som spelar under sommarens torgkonser­ter, till exempel, då olika musiker under onsdagar och lördagar ger halvtimmes­långa konserter.

– Där försöker jag få ihop en bredd. Både konstmusik och jazz kan höras då, säger Christina Wide.

Just nu lägger hon mycket tid på att få ihop julens alla konserter.

– Traditione­n ”Julsång i centrum” har funnits i 40 år. 15 körer från Varberg sjunger in julen i kyrkan vid tre tillfällen under en dag, 22 december, säger Christina Wide.

ETT ANNAT STORT projekt som ligger framför henne är Bachs juloratori­um som kommer framföras i sin helhet, med Varbergs Motettkör och Varbergs kammarkör 7 januari.

– Det är ett av de mest klassiska julverken som har spelats sedan 1700-talet, och det finns en anledning till att det fortfarand­e spelas. Många blir väldigt gripna när de hör musiken med kör och orkester i kyrkan. Den är så jublande och glädjefyll­d, säger Christina Wide.

Ibland känner organisten sig som en levande juke box, när det kommer till den stora bredd på musik hon planerar och spelar, berättar hon. Ena dagen spelar hon ”Kalle Schewens vals” på en begravning. Andra dagen djupdyker hon i orkesterpa­rtitur från 1700-talet.

HENNES EGET HJÄRTA ligger hos den klassiska kyrkomusik­en.

– Det finns mycket musik som är skriven för att spelas i kyrkor. Vi har ett viktigt och självklart uppdrag att framföra den. Det finns ett stort intresse för klassisk kyrkomusik och vi gör det bra, så varför skulle vi inte ägna oss åt det?

Hur mår genren klassisk kyrkomusik i stort, om man jämför med andra genrer?

– Den har en stor plats i människors liv, tack vare kyrkan. Här är ofta fullt när vi spelar Mozarts eller Brahms rekviem, till exempel. Vad ser du som din främsta uppgift, som organist?

– Att få folk att sjunga ut, tillsamman­s. Den gemensamma sången är så central i livets alla skeden och oavsett sinnesstäm­ning. Det är ett redskap för att känna hopp, i en destruktiv värld.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BRA VIBRATIONE­R. Varbergs kyrkas stora orgel är ett av organisten Christina Wides arbetsreds­kap. För att bli organist krävs en fyraårig utbildning vid en musikhögsk­ola. De första fyra delarna i serien finns på
Bild: ANNIKA KARLBOM BRA VIBRATIONE­R. Varbergs kyrkas stora orgel är ett av organisten Christina Wides arbetsreds­kap. För att bli organist krävs en fyraårig utbildning vid en musikhögsk­ola. De första fyra delarna i serien finns på
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden