Hallands Nyheter

Kylan kan kräva fler dödsoffer

- MATTIAS ARESKOG/TT KRISTIN GROTH/TT

Tusentals människor som fått sina hus raserade i Iran har tillbringa­t en andra natt utomhus. Nu riskerar kylan att kräva ännu fler dödsoffer, efter jordbävnin­gen där fler än 530 människor omkommit.

– Det är en väldigt kall natt. Vi behöver hjälp. Vi är i behov av allt. Myndighete­rna måste skynda på hjälpinsat­serna, säger en hemlös kvinna i den hårt drabbade staden Sarpol-e Zahab i statlig iransk tv.

Skalvet, med magnituden 7,3, drabbade minst 500 byar och städer, många av dem i de bergiga delarna av Kermanshah, som gränsar till Irak. Tusentals människor har sökt skydd i provisoris­ka läger, medan många andra tillbringa­t en andra natt under bar himmel, av rädsla för fler efterskalv.

–FLER MÄNNISKOR kommer att dö på grund av kylan. Min familj lever i en by nära Sarpol-e Zahab, men jag kan inte ta mig dit. Jag vet inte ens om de lever eller är döda, säger Rohan Meshkat till nyhetsbyrå­n Reuters.

Samtidigt kommer motstridig­a insatser om räddningsi­nsatserna.

Nyhetsbyrå­n AP skriver att räddningsa­rbetare och invånare i Sarpol-e-zahab förtvivlat gräver i rasmassorn­a efter överlevand­e.

Först sent på måndagen hade alla vägarna i Kermanshah­provinsen öppnats för trafik igen.

Men enligt myndighete­rna är chanserna att hitta fler överlevand­e extremt låg.

– Räddningsi­nsatserna i Kermanshah­provinsen har avslutats, säger Pir-hossein Kolivand, vid Irans räddningst­jänst till statlig tv.

LANDETS ANDLIGE HÖGSTE ledare ayatolla Ali Khamenei har sänt sina kondoleans­er och uppmanar myndighete­rna att göra allt de kan för att hjälpa de drabbade. President Hassan Rouani kommer att besöka området under dagen.

Fler än 530 människor i Iran omkom i skalvet och antalet skadade är över 8 000, uppger den statliga nyhetsbyrå­n Irna.

Från grannlande­t Irak rapportera­s sju dödsoffer och drygt 500 skadade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden