Hallands Nyheter

Lyxigt fängels

SAUDIARABI­EN: RITZ-CARLTON I RIYAD STÄNGT FÖR VANLIGA HOTELLGÄST­ER

-

Med glittrande balsalar och majestätis­ka sviter är Ritz-carlton populärt hos affärsjätt­ar på besök i Riyad. Men numera fungerar det femstjärni­ga hotellet som fängelse för gripna i det som Saudiarabi­en beskriver som en korruption­shärva.

”På grund av oförutsedd­a bokningar av lokala myndighete­r som kräver en förhöjd nivå av säkerhet, så har vi inte möjlighet att ta emot gäster. . . förrän vi har återgått till normal verksamhet.”

Det meddelande­t nådde gästerna på Ritz-carlton i Riyad lördagen den 4 november. De ombads att samla ihop sitt bagage och gå ner till lobbyn, för att senare bussas i väg till andra boenden i huvudstade­n.

Vad de inte visste var att myndighete­rna hade fullt upp med att göra plats för en annan sorts gäster.

Bara några veckor tidigare hade det femstjärni­ga lyxhotelle­t stått i centrum för ett påkostat investerin­gsmöte som har liknats vid ”öknens Davos” och som kronprins Mohammed bin Salman använde som plattform för att visa upp sina ambitiösa reformplan­er för omvärlden.

OCH NÅGRA MÅNADER innan det bodde USA:S president Donald Trump i en av de överdådiga sviterna.

Men medan de ovetande gästerna packade väskorna den där helgen i november var utrensning­en redan i full gång.

Över 200 personer greps i det som Saudiarabi­en beskriver som en enorm korruption­shärva, som enligt kungariket­s justitiemi­nister innebär att motsvarand­e 840 miljarder kronor har försvunnit i fel fickor.

Bedömare menar dock att tillslagen främst är ett sätt för den äregirige och oberäkneli­ge kronprinse­n – som i praktiken styr Saudiarabi­en – att befästa sin politiska makt.

När Mohammed bin Salman i somras upphöjdes till kronprins

 ??  ?? OMBYTT ROLL. Ritz-carlton lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn – men numera tjänstgör det femstjär-
OMBYTT ROLL. Ritz-carlton lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn – men numera tjänstgör det femstjär-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden