Hallands Nyheter

Brist på vård.

Ett växande Varberg behöver fler vårdcentra­ler, skriver tre liberaler på Ordet är fritt.

-

VARBERG. Varberg är en av de kommuner som växer mest i Halland. Det ställer krav på regionens service till medborgarn­a. Kungsbacka, Laholm, Falkenberg och Halmstad har de senaste åren ökat antalet vårdcentra­ler. Både drivna av Region Halland och privata aktörer. Samma tid har en privatägd vårdcentra­l lagt ner i Varberg. Det innebär att Varberg har flest listade per vårdcentra­l i hela Halland. I september 2017 var det 8 834 personer per vårdcentra­l. Motsvarand­e siffra för Laholm är 3 284 listade per vårdcentra­l och för Halmstad 6 658 listade per vårdcentra­l.

ETT VÄXANDE VARBERG ökar givetvis pressen på befintliga vårdcentra­ler. Patientern­a upplever att det är svårare att få tid. Vårdcentra­lerna hinner inte utöka verksamhet­en i takt med ökat antal listade. vårdvalet innebär att patienten gör valet var man vill vara listad. Men det gör också det svårare att öppna nya vårdcentra­ler. En nyöppnad vårdcentra­l har från dag ett noll patienter. Närsjukvår­den i Region Halland har viss möjlighet att öppna i ett nybyggt område och under några år ta en ekonomisk förlust. Stora vårdföreta­g undviker att öppna vårdcentra­ler då de vet att det finns en ekonomisk risk. De som har tillkommit har ofta öppnats av vårdperson­al som är kända och uppskattad­e på sin ort och hoppas att snabbt få tillräckli­gt med listade patienter.

En översyn av vårdvalet kommer göras under 2018 med målet att nya regler skall gälla från 1 januari 2019. Liberalern­a har inget färdigt förslag men vi tycker det vore intressant att under tre år ge en startersät­tning till de som vill öppna vårdcentra­l. Givetvis skall man då räkna bort ersättning för de listade man får. En sådan ersättning skulle sannolikt öka antalet vårdcentra­ler. Det skulle vara intressant både för Närsjukvår­den i Region Halland och privata företag att satsa på fler utbudspunk­ter. Om det är möjligt och lagligt får ju utredas.

FLER VÅRDCENTRA­LER, inte minst i Varberg, skulle innebära ökad tillgängli­ghet och de som finns i dag skulle inte få så stor press på sig genom att hela tiden få nya listade.

Tommy Rydfeldt (L)

ordförande Närsjukvår­den Region Halland

Lena Persson (L)

ledamot i regionfull­mäktige

Margareta Bernås (L) ledamot i Lokala nämnden Varberg

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÄSTRA VALL. Ett växande Varberg ökar givetvis pressen på befintliga vårdcentra­ler.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÄSTRA VALL. Ett växande Varberg ökar givetvis pressen på befintliga vårdcentra­ler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden