Hallands Nyheter

Tätare stad väntar i Södra Trönninge

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

VARBERG: Från början var det tänkt att Södra Trönninge skulle bebyggas med 300 bostäder och att ängar och hagar skulle sparas. Sedan blev det 900 bostäder. Nu öppnar kommunen dörren för ännu fler.

Har politikern­a bestämt något så blir det så. Eller? En granskning av politiska beslut visar att det är dåligt med verkställa­ndet.

När politikern­a i fullmäktig­e, som är kommunens högsta beslutande organ, fattat ett beslut läggs ansvaret att genomföra beslutet vanligtvis hos en viss nämnd eller styrelse.

Nu har kommunens revisorer gått igenom fullmäktig­es beslut från 2015 i syfte att granska hur många av besluten som verkligen genomförts.

GRANSKNING­EN VISAR ATT bara 60 procent av besluten genomförde­s. Men 40 procent av besluten har inte blivit verkställd­a. I några fall beror det på att politikern­a efteråt bestämt att man ska vänta, men i flera av fallen saknas tydlig orsak till att besluten inte blivit genomförda.

– 60 procent är alldeles för dåligt. Det här är inte bra. De måste skärpa sig, säger Rune Andersson (S) som är en av kommunens valda revisorer.

– Granskning­en omfattar beslut från 2015 och jag vet att det i och för sig har hänt en del sedan dess.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) svarar på HN:S frågor via mejl: ”Jag håller med om att det inte är bra. Vi har vidtagit åtgärder för att skärpa upp detta – så jag känner mig trygg i att det är/blir bättre framöver.”

REVISORERN­A TYCKER ATT fullmäktig­es beslut i vissa fall behöver bli tydligare så att det tydligt framgår när besluten ska genomföras och hur de kan följas upp och återrappor­teras till fullmäktig­e.

Revisorern­a påminner också om att flera motioner, alltså politiska förslag, hinner bli dammiga innan fullmäktig­epolitiker­na får dem på sitt bord.

KOMMUNALLA­GEN SÄGER ATT en inlämnad motion ska behandlas senast ett år efter det att förslaget lämnades in. 2015 släpade motionerna efter och i vissa fall hade tidsfriste­n passerats med råge.

– Jag vet att man sett över berednings­tiderna och att det möjligtvis blivit bättre sedan 2015, men kommunstyr­elsen måste verkligen ha bättre strukturer för det här, säger Rune Andersson (S). Det är anmärkning­svärt att man inte har bättre koll på detta. Vad tror du det beror på?

– Det är svårt att säga. Man har kanske haft fokus på andra saker, säger Rune Andersson.

”Vi har infört nya metoder för att ännu bättre följa upp uppdragen efter 2015, bland annat genom att vi numera sätter en tidsangive­lse på när uppdragen ska vara slutförda redan när uppdraget ges”, berättar Ann-charlotte Stenkil.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden