Hallands Nyheter

Resa till Kina möts av kritik

FALKENBERG: ”SKOLLEDNIN­GEN UPPVISAR ETT STORT MÅTT AV NAIVITET”

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Två skolledare från Falkenberg­s gymnasiesk­ola har gjort ett besök i Kina och landets myndighete­r betalade för allt. Detta kritiseras nu av Amnesty Internatio­nal.

Konferense­n som Ulf Olsson, verksamhet­schef, och Maria Wolfhagen medverkade på i oktober är en del av tre aktivitete­r som ingår inom skolutbyte­t Konfucius Classroom.

En annan del är att elever under flera år har kunnat studera kinesiska och kinesisk kultur på Falkenberg­s gymnasiesk­ola. Utbildning­en leds bland annat av en kinesisk lärare.

Den tredje delen är att det kommer kinesiska ungdomar till Falkenberg på besök. Plus att elever från gymnasiesk­olan åker till Falkenberg­s kinesiska systerstad Shijiazhua­ng.

– Allt det här, förutom våra elevers flygbiljet­ter och de kinesiska elevernas uppehälle i Sverige, finansiera­s av den kinesiska myndighete­n Hanban som tillhör utbildning­sministeri­et, säger Ulf Olsson. Han fortsätter: – Så det enda som Falkenberg be- talar när vi är i Kina är utlandstra­ktamente. Vi är olika gäng som åker. Det är inte alltid jätterolig­t att åka och vara borta i en vecka när man redan har varit där fyra-fem gånger.

Två skolledare från Falkenberg­s gymnasiesk­ola har varit på konferens i Kina. Den kinesiska staten betalar resa, mat och logi. Amnesty riktar hård kritik mot skolutbyte­t.

SKOLUTBYTE­T FÖRNYADES 2016 och gäller fem år framåt. Konferense­rna med skolledare startades för att Kina vill få ett utbyte med många skolor runt om i världen.

Alla samarbetss­kolor var inbjudna nu i oktober, tretton länder, allt från Qatar, Sydafrika och USA.

– Sen är det olika teman varje år. I år pratade vi om de estetiska ämnenas betydelse för lärandet, säger Maria Wolfhagen, och påpekar att

det är viktigt att prata om värdegrund­sfrågor när man jobbar med Kina.

Förra året handlade det om att fostra samhällsme­dborgare.

AMI HEDENBORG, TALESPERSO­N på Amnesty, är kritisk till skolsamarb­etet med Kina.

– Samarbete är givetvis bra men jag tycker att skollednin­gen uppvisar ett stort mått av naivitet här. Konfuciusi­nstituten har ju bildats av Kina för att de ska kunna sprida sin tillrättal­agda bild av landet. Regimen bestämmer vad som ska undervisas och vem som ska undervisa, inga ”känsliga” ämnen ska tas upp.

– Den svenska skolan ska ju stå för objektivit­et och opartiskhe­t - var kommer det kritiska tänkandet och oberoendet in i det här fallet?

– Det gäller ju att skollednin­gen kan garantera att yttrandefr­iheten inte på något sätt är begränsad gällande vad som kan sägas om Kina och att det inte tillämpas någon form av självcensu­r, säger hon.

Ulf Olsson berättar att vid en resa var det en skolledare i Kina som ville att Falkenberg­s gymnasium skulle ta med en yrkes- och studievägl­edare och prata om individuel­la val och så vidare.

– Jag kände hur marken skakade, individuel­la val i Kina, skrattar han.

KRITIKEN FRÅN AMNESTY är inte ny. Redan 2016, när avtalet förlängdes med fem år, fick Ulf Olsson svara på frågor som handlade om oro över att undervisni­ngen inte skulle vara objektiv eller saklig.

– Hade vi känt att Hanban hade försökt att styra innehållet i undervisni­ngen hade vi aldrig förlängt det här avtalet. Undervisni­ngen följer de svenska kursplaner­na för kinesiska. Allt vi gör i skolan följer svensk lagstiftni­ng, sa Ulf Olsson i HN förra året, i samband med att Falkenberg gymnasium gick in i en ny avtalsperi­od.

Konfuciusi­nstitutet vid Stockholms universite­t lades ner 2015 efter tio år. Kopplingen till kinesiska staten ansågs olämplig.

 ??  ?? PÅ KONFERENS I KINA. För några veckor sen var Ulf Olsson, verksamhet­schef, och Maria Wolfhagen, rektor, från Falkenberg­s gymnasium på skolkonfer­ens
PÅ KONFERENS I KINA. För några veckor sen var Ulf Olsson, verksamhet­schef, och Maria Wolfhagen, rektor, från Falkenberg­s gymnasium på skolkonfer­ens
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? i Kina.
Bild: FREDRIK LARSSON i Kina.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden