Hallands Nyheter

Angelägna frågor men låt dem vara nationella

EU-TOPPMÖTE. I ett avspärrat Göteborg samlas nu EU:S ledare för att diskutera de sociala frågorna. Frågorna är viktiga men låt dem vara nationella.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 17/11. Att Göteborg och dess omgivning för några dagar drabbas av avspärrnin­gar, stängda verksamhet­er och långa och jobbiga bilköer symboliser­ar på många sätt det som Eu-toppmötet ska hantera – ”den sociala pelaren”. Vad händer när vi går i otakt? Vad händer när systemen stänger dörrar och vägar istället för att öppna dem? Men inte minst – vad händer om vi gör likadant överallt, är det verkligen den enda vägen eller riskerar det istället bli hinder som skapar irritation och långa köer.

NOG ÄR DET angeläget att sociala frågor diskuteras på Europeisk nivå, men det är inte det samma som att ingå avtal som leder till överstatli­g- het på dessa områden. Dokumentet med 20 principer om arbetsmark­nad, utbildning och social trygghet innehåller ingen tvingande lagstiftni­ng, men små steg nu kan riskera att de vid beslutskna­pparna smyger in oss i något vi inte vill ha.

ÄVEN OM EU bygger på handel över gränserna som påverkar på och påverkas av de sociala frågorna är vi nu inne på områden som skiljer sig från nation till nation genom historik och kultur. För svensk del skulle exempelvis ett för långt ingånget avtal innebära att den svenska modellen hotas, för det är inte givet att majoritete­n av EU:S medlemslän­der vill ha vårt system. Inte minst Stefan Löfven, som värd och en av initiativt­agarna till toppmötet, bör inse att han kan föra in Sverige på den vägen.

SOM SAGT, FRÅGORNA är angelägna och viktiga att diskutera för det handlar om frågor som berör EU:S medborgare i deras vardag. När EU många gånger kan upplevas som en organisati­on långt ifrån köksborden kan det bli svårt för var och en att se nyttan med samarbetet. Och i ett Europa där vi ser högerkraft­er och främlingsf­ientlighet göra sig än mer synligt är det angeläget för ländernas respektive ledningar att intyga att man bryr sig om människors sociala situation. Detta behov av att visa att man ser frågorna som viktiga är tydligt då 25 av 28 länder deltar, dessutom alla utom en av de stora statschefe­rna.

VILJAN ATT TA upp frågorna som omfattas i den sociala pelaren handlar alltså om att motverka högervinda­rna och splittring­en mellan folk, att uppnå en ökad trygghet. Men väljer man att låta mer av detta påverkas och förändras genom EU kommer medborgare samtidigt uppleva att ännu fler av de politiska besluten fattas långt bort och långt över deras huvuden. Det gäller att gå varligt fram och behålla länders möjlighete­r att hantera dessa frågor på det sätt som funkar bäst i deras system och kulturer för annars riskerar man motverka syftet att motverka splittring.

Små steg nu kan riskera att de vid beslutskna­pparna smyger in oss i något vi inte vill ha.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT ?? MÖTE PÅGÅR. Likadana sociala system, utbildning­s- och arbetsmark­nadsvägar i EU är ingen garanti för bättre framkomlig­het för dess medborgare.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT MÖTE PÅGÅR. Likadana sociala system, utbildning­s- och arbetsmark­nadsvägar i EU är ingen garanti för bättre framkomlig­het för dess medborgare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden