Hallands Nyheter

Så ska Södra Trönninge se ut

VARBERG: KOMMUNEN ÖPPNAR FÖR ÄNNU FLER BOSTÄDER

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Skolan och idrottshal­len Tresteget byggdes innan helheten i Södra Trönninge var planerad. Men nu är planprogra­mmet, som berättar om den övergripan­de strukturen i området, klart för beslut.

Byggnadsnä­mnden och kommunens ledande politiker har godkänt det, men eftersom programmet bryter mot vad fullmäktig­e sa i sin översiktsp­lan kommer ärendet avgöras av fullmäktig­e.

Förvirrat? Så här: 2010 antog fullmäktig­e en översiktsp­lan som sa att Södra Trönninge kunde bebyggas med 300 bostäder och att ängs- och hagmarkern­a skulle bevaras.

Men när arbetet med planpro- grammet satte igång siktade man mot 900 bostäder – alltså en betydligt mer omfattande exploateri­ng än vad kommunens högsta politiska organ hade godkänt.

Och nu formuleras plötsligt antalet bostäder som ”minst 900 bostäder”.

Planarkite­kt Julia Anding, pro- jektledare för planprogra­mmet, säger att man skrivit så för att förbereda för kommande ökande bostadsbeh­ov.

300 bostäder var första given för byggandet i Södra Trönninge. Sedan växte det till en stadsdel med 900 bostäder. Nu öppnar kommunen dörren för ännu hårdare exploateri­ng.

PLANPROGRA­MMET ÄR dimensione­rat för 900 bostäder och genom att skriva in ”minst” skickar man ett budskap till de som ska bygga infrastruk­turen. En vattenledn­ing för 900 hushåll sätter en begränsnin­g. Kanske bäst att bygga en för fler hushåll redan från början?, hintar planprogra­mmet.

Ett annat argument för ännu fler bostäder är att man här tar värdefull jordbruksm­ark i anspråk för en ny stadsdel – och att det då är lika

bra att bygga mycket. Jordbruksm­arken försvinner ju i vilket fall som helst.

DET ÄR DEROME som äger området och som ska bebygga det. Planprogra­mmet tecknar en stadsdel med flerfamilj­shus, villor, parhus och radhus. Husen är mellan en och sju våningar höga. Stadsdelen delas upp i nio områden med olika karaktärer. Ordentliga cykelbanor och täta bussturer ska få fler att ställa bilen.

Himleån och dess omedelbara närområde blir ett rekreation­sområde. Här ska man jogga och rasta hunden, leka vid den nya stora lekplatsen och ha picknick i den nya stadsdelsp­arken. Ryttare kan ta turer på ridvägarna.

I DEN SYDÖSTRA delen av området anläggs kolonilott­er, såvida inte kommunen bestämmer sig för att flytta sin växthusanl­äggning hit. Kommunens växthus vid Påskbergsv­allen är, som HN rapportera­t om tidigare, under utredning för eventuell flytt och Södra Trönninge är ett alternativ för en ny placering, enligt planprogra­mmet.

I området vid skolan och Tresteget planeras för vårdcentra­l och lokaler för Lindberga församling, någon form av ungdomsver­ksamhet och möteslokal­er för föreningar. Här kan det också rymmas butiker.

ETT MINDRE BOSTADSOMR­ÅDE planeras strax sydväst om Göingegård­ens ekonomibyg­gnader. Det området har minskats något i slutfasen av arbetet, för att planeringe­n ska ta större hänsyn till skogen i området.

Österleden förlängs i den så kallade Östergata genom området. Hastighete­n begränsas till 30 och 40 vid bostäderna och sätts i övrigt till 60 kilometer i timmen.

DELAR AV OMRÅDET vilar på lerjordar och därför krävs omfattande stabiliser­ingsåtgärd­er inför bygget. Stora ledningar för gas och dricksvatt­en måste flyttas innan husen kan byggas.

Om planprogra­mmet godkänns av fullmäktig­e och detaljplan­earbetet sätts igång omgående kan byggstarte­n ske om tre år.

 ??  ?? NY STADSDEL. Det är Deromekonc­ernen som äger den mesta marken mellan Göingegård­en och Trönninge – det område som ska bli den nya stadsdelen Södra
NY STADSDEL. Det är Deromekonc­ernen som äger den mesta marken mellan Göingegård­en och Trönninge – det område som ska bli den nya stadsdelen Södra
 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN/ANNIKA KARLBOM ?? Trönninge. Kommunens planering för området säger nu att det kan byggas minst 900 bostäder i området.
Bild: VARBERGS KOMMUN/ANNIKA KARLBOM Trönninge. Kommunens planering för området säger nu att det kan byggas minst 900 bostäder i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden