Hallands Nyheter

En grön oas växer nu fram i centrum

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det är inte bara människor som ska få bostäder i centrala Varberg. Nu ska även insekterna få en hemvist.

Det gäller det lilla grönområde­t Kilen som ligger som en triangel mellan Rosenfreds­gatan, Ringvägen och Södra vägen. Där har sedan en tid tillbaka kommunens entreprenö­rer grävt och planterat och många förbipasse­rande har nog frågat sig vad som försiggår.

– Det kommer att bli en liten grön oas med mycket fokus på att det ska blomma mycket och att insekterna ska trivas, säger Nicole Danielsson som är projektled­are på hamn- och gatuförval­tningen.

Bland annat ska fem sjuka almar kapas ned till högstubbar. Flera träd kommer att tillkomma, däribland tre körsbärstr­äd. En äng ska också anläggas och vid den kommer en liten gångstig att löpa. Området kommer dessutom att kantas av plantering­ar med mängder av vårlökar.

– Tanken är att området också ska användas för att uppmärksam­ma behovet av biologisk mångfald. Insekterna­s betydelse är någonting som diskuteras mycket i dag och tanken är även att det ska finnas några informatio­nsskyltar på det temat, säger Nicole Danielsson.

Planen är att arbetena ska vara klara i början på nästa år.

– Många har undrat om det ska byggas bostäder på den här platsen, men nu blir det bostäder för insekter i stället, de lider också av ett slags bostadsbri­st, konstatera­r Nicole Danielsson.

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? KAPAS. De almsjuka almar som i dag finns på grönområde­t Kilen ska kapas ned till stubbar där tanken är att insekter ska bosätta sig.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON KAPAS. De almsjuka almar som i dag finns på grönområde­t Kilen ska kapas ned till stubbar där tanken är att insekter ska bosätta sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden