Hallands Nyheter

Fler sjuka i diarré på hotell

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Provsvaren har kommit på vad som orsakat utbrottet av magsjuka hos besökare på Falkenberg Strandbad. Antalet bekräftade sjuka har ökat.

– Det har visat sig vara en e-colibakter­ie som kan ge en ordentlig diarré. Sjukdomsbi­lden liknar salmonella eller campylobak­ter men det var det inte, säger Mats Erntell, smittskydd­släkare på Smittskydd Halland.

BAKTERIEN ÄR OVANLIG i Sverige och högst troligt har den kommit in med något importerat livsmedel.

– Erfarenhet­smässigt går denna smitta via vatten och livsmedel. Den är inte så smittsam personer emellan, säger han.

Hittills är det cirka 25 personer som har bekräftats sjuka efter att ha varit på konferens på Falkenberg Strandbad. I onsdags var det endast ett tiotal bekräftade.

– Folkhälsom­yndigheten ska sammanstäl­la en enkät som vi räknar med ska komma ut i morgon till de som deltagit under konferense­rna och efter det utskicket kan man räkna med att siffran kommer att stiga ytterligar­e, säger han.

Finns ännu inte någon siffra på hur många som vistats på hotellet under de aktuella dagarna men cirka 200 personer ska ha varit på en konferens som Region Halland hade.

– Grundskydd­et är god handhygien efter toabesök och vid matlagning. Och att kyla maten eller tilllaga den ordentligt.

– Det är många som har frågat om de ska åka och lämna prover men nu har vi tillräckli­gt med väntade provsvar så vill man åka till läkaren så gör man det utifrån sina egna behov om man blir väldigt sjuk, säger Mats Erntell.

FALKENBERG STRANDBADS hotellchef Kent Johansson ser allvarligt på händelsen.

– Vi tar detta på största allvar och har ett gott samarbete nu med Smittskydd Halland. Detta är så ovanligt så det är att betrakta som en olycka så nu får vi göra allt vi kan för att se varifrån smittan kom och agera utifrån det, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden