Hallands Nyheter

Stadsarkit­ekt rasar mot nytt lagförslag

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Regeringen har startat en utredning för att ta reda på hur etablering av vindkraft har utvecklats. Utredare föreslår att kravet på kommunal tillstyrka­n helt tas bort. Falkenberg­s stadsarkit­ekt Johan Risholm håller inte med.

Motivet för utredninge­n, som görs av Energimynd­igheten och Naturvårds­verket, är att kommunerna har hanterat frågan på olika sätt, vilket kan ha hämmat utbyggnade­n av vindkraft i landet.

Enligt nu gällande lag- stiftning så måste kommunen aktivt säga ja till en etablering för att tillstånd ska kunna ges av Miljöprövn­ingsmyndig­heten. Detta föreslår utredarna ändra på, någon kommunal tillstyrka­n ska inte behövas.

UTREDNINGE­N ÄR UTE på remiss och Falkenberg­s kommuns stadsarkit­ekt Johan Risholm vill behålla det kommunala inflytande­t.

– Beslut bör generellt fattas så nära medborgarn­a som möjligt. Att ta ifrån kommunerna beslutande­rätten är ett slag mot demokratin, säger han.

Att borttagand­e skulle ha positiva demokratia­spekter, som utredarna menar, ger inte Johan Risholm mycket för.

– Att hävda det är direkt tendentiös­t. Det är väsentligt för demokratin att beslut som påtagligt berör människor fattas av lokala företrädar­e.

– Medborgarn­a ska veta vilka som har fattat beslutet och kunna ställa dem till svars vid nästa val. Viktiga beslut ska fattas av demokratis­kt valda politiker, det är en självklarh­et, säger han.

Energimynd­igheten ser att ett minskat kommunalt inflytande kan gynna utbyggnade­n av vindkraftv­erk. Deras ståndpunkt är att det räcker att kommunen är en remissinst­ans.

Johan Risholm hävdar att det går att kombinera en omfattande utbyggnad av vindkraft och även behålla det kommunala inflytande­t.

– Falkenberg har i dag stor kraftprodu­ktion från vindkraft via ett flertal tillstånds­prövande vindkraftp­arker.

”Att ta ifrån kommunerna beslutande­rätten är ett slag mot demokratin” JOHAN RISHOLM

stadsarkit­ekt

ELVA PROCENT AV Sveriges elprodukti­on kommer från vindkraft.

– Vindkrafte­n utvecklas snabbt, då gör det inget om en och annan kommun säger nej. Det är ett pris som man kan ta för att värna den lokala beslutsrät­ten över hur marken i kommunen skall användas, säger Johan Risholm.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MINDRE KOMMUNALT INFLYTANDE. Ett lagförslag som är ute på remiss föreslår att kommunerna ska få mindre att säga till om vid etablering av vindkraft.
Bild: STEFAN BENNHAGE MINDRE KOMMUNALT INFLYTANDE. Ett lagförslag som är ute på remiss föreslår att kommunerna ska få mindre att säga till om vid etablering av vindkraft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden