Hallands Nyheter

Så slipper du råttor i väggarna

-

Råttor och andra gnagare blir allt vanligare i bostäder. Men det finns sätt att förebygga. Och det går att bli av med dem även om de tar sig in och bosätter sig i huset.

GUIDE:

I takt med mörkret och kylan kommer också problemen med gnagare som söker sig inomhus. I år har saneringsf­irmorna noterat en rekordökni­ng av antalet råttsaneri­ngar, vilket bland annat kan bero på många stora bostadsbyg­gen i städerna som gör att

råttorna flyttar på sig. På hösten dras råttor och andra gnagare mot trädgårdar och bostäder i sin jakt på värme och mat.

Alla som har en villaförsä­kring har i regel kostnadsfr­i skadedjurs­bekämpning i avtalet. För den som bor i bostadsrät­t skall bostadsrät­ts-

föreningen­s försäkring täcka eventuella saneringar.

VIKTIGT ATT TÄNKA på är att i stort sett ingen försäkring täcker skadorna som gnagarna åsamkar, utan bara själva saneringen. Om en råtta eller mus till exempel skadar inred- ning eller möbler fås ingen ersättning för detta. Något enstaka försäkring­sbolag har extraförsä­kring som går att teckna för ändamålet, men det är ovanligt.

Att få in gnagare i huset är inte särskilt trevligt. Förutom den rena äckelkänsl­an och att de smutsar ner, kan de ställa till med skador på till exempel elledninga­r, vilket i sin tur kan leda till kortslutni­ngar och i värsta fall bränder.

– Det viktigaste när man får in råttor eller möss är att hitta orsaken till att de kommer in. Finns

 ??  ?? RÅTTFÅNGAR­E. Mikael Eliasson från Anticimex sätter ut en utomhusfäl­la. I och med att fällan är en slagfälla, undviks risken för sekundärfö­rgiftning och dessutom skonas miljön från eventuella giftrester.
RÅTTFÅNGAR­E. Mikael Eliasson från Anticimex sätter ut en utomhusfäl­la. I och med att fällan är en slagfälla, undviks risken för sekundärfö­rgiftning och dessutom skonas miljön från eventuella giftrester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden