Hallands Nyheter

Lycka över att regnet kom ändå

Det har just regnat när vi talas vid och alla är uppspelta och tacksamma. – Människorn­a här är så vänliga och ödmjuka, säger Kent Bladh.

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Torkan i Tanzania har varit långvarig och påfrestand­e och alla har gått och väntat på regnet, det livsnödvän­diga vattnet som krävs för att grödorna ska växa så det blir mat till människor och djur. Så äntligen kom det och då blev det full fart på alla i byn.

– Vi planterade ut majs på 2000 kvadratmet­er och då kom regnet. Alla var så lyckliga för att det börjat regna. Får de bara regn och mat så är de nöjda. Det är skillnaden mellan oss och dem, säger Kent Bladh.

Han tycker inte att vi ska lära dem våra värderinga­r utan vi som ska lära oss av dem.

– Absolut. De tar allt med ro och har distans till saker och ting. Dessutom har de en helt annan inställnin­g till familjen. Här lever alla ihop, gamla och unga.

NÄR HAN OCH HUSTRUN Anita kommer på besök mottas de med öppna armar, barnen kommer springande emot dem för att hälsa dem välkomna.

– Vi har en fantastisk kontakt med barnen. De kallar oss för mormor och morfar. De har en väldigt vördsam inställnin­g till äldre personer. Det kommer att bli ett tufft avsked.

Kent och Anita Bladh var med och startade barnhemmet Varberg Home of peace i den lilla byn Tazengwa för nio år sedan. Kent är elektriker och hans fru sjuksköter­ska och de har tidigare erfarenhet av att jobba på barnhem i Afrika. När de var på besök i Tanzania mötte de en inflytelse­rik person som frågade om de kunde vara med och bygga upp ett barnhem finansiera­t av statliga medel. När byggnadern­a stod färdiga visade det sig att det inte fanns några pengar kvar för att driva verksamhet­en.

– Det var tur att vi inte visste det när vi satte igång för då hade vi inte orkat vidare.

NU FINANSIERA­S verksamhet­en bland annat genom medel som doneras av varbergare medan Pingstkyrk­an sköter de ekonomiska transaktio­nerna.

Det bor 41 barn på barnhemmet just nu 20 pojkar och 21 flickor. Det är 18 vuxna personer sköter matlagning, tvätt och allting. Var kommer barnen ifrån?

– Det kommer från hit av lite olika anledninga­r men de flesta är föräldralö­sa barn vars föräldrar har dött i hiv/aids eller malaria. De bor här och går i grundskola­n, därefter hjälps de till gymnasium i fyra år. De sista fyra åren flyttar de hem till sina hembyar och bor med släktingar där. De får med sig cykel och madrass att ligga på och får hjälp att finansiera läroböcker, skolunifor­m och skolgång. Vad betyder detta för dem?

– Jättemycke­t. För en vecka sedan fick vi veta att tre av barnen här låg i topp på de nationella proven och en av pojkarna här, Peter, presterade allra bäst. Det är en jättemöjli­ghet för honom att studera vidare till vad han vill. Jag tror att han vill bli pilot. Alla barnen här har stora drömmar.

EN DEL KOMMER från riktigt svåra förhålland­en. Alldeles nyss kom en ny flicka till barnhemmet, Esta, som går i första klass.

– Hon har en tragisk bakgrund med en pappa som hängt sig och mamma som bara försvunnit. Måttte det gå bra för henne, lilla Esta.

Kent och Anita har varit på plats i sex veckor nu och stannar till den 25 november.

– Under vår tid här har vi totalrenov­erat. Rummen hr målats, alla sängar har reparerats och nya madrasser, sängkläder och myggnät har köps in.

”Alla barnen här har stora drömmar. en del kommer från riktigt svåra förhålland­en”

KENT BLADH

 ??  ??
 ??  ?? TANZANIA. Barnen är glada över att det
TANZANIA. Barnen är glada över att det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden