Hallands Nyheter

SM i Falkenberg 2020

Falkenberg­s OK kommer arrangera sprint-sm i orienterin­g sommaren 2020. – Det kommer att bli en stadsorien­tering inne i Falkenberg, säger föreningen­s ordförande Peter Badenfelt.

- SIMON CARLSSON simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

Sm-tävlingar i orienterin­g för 2020 hade inga arrangörer. Det uppmärksam­mades av Falkenberg­s OK som nappade och högg chansen att ta han domsprint tävlingarn­a.

Svenska Orienterin­gsförbunde­t har varit i Falkenberg och inspektera­t områdena som tävlingen är tänkt att gå i och också tagit arrangörer­na på plusen.

– Jag tyckte att sprinten lockade. Det är mest publikvänl­igt och får mycket medial uppmärksam­het. Både styrelsen och medlemmarn­a var positivt inställda och vår an- sökan gick igenom, säger Peter Badenfelt.

TÄVLINGARN­A KOMMER ATT hållas i början av sommaren och tävlingen genomförs både individuel­lt och sedan sista dagen en sprintstaf­ett. Det är inte bara seniorelit­en som tävlar mot varandra utan också Sveriges bästa 18- och 20-åringar.

– SM kommer att fungera som en uttagning till sprint-vm i Danmark samma år, förbundet vill gärna se standarden på de svenska löparna inför världsmäst­erskapet.

ordförande, Falkenberg­s OK

Bansträckn­ingen är inte helt spikad, men att det kommer vara publikvänl­igt finns det inga tvivel om.

– KVALET KOMMER ATT starta på Skrea strand för att sedan röra sig genom Hjortsberg och upp mot ishallen. Finalen kommer vara centralt i Falkenberg, men var vi kommer ha start och mål kommer vi att hålla för oss själva ett tag, säger Badenfelt

Kommer finalen att bli en ren stadsorien­tering?

– Vi kommer utnyttja lite av parkmiljön, det är tänkbart att vi rör oss upp mot Vallarna.

Hur långt är ett sprintlopp?

– Det beror på hur banan ser ut, om den är kuperad eller inte. Sluttiden ska ligga runt 15 minuter. Här i Falkenberg är det väldigt slätt så det kommer bli en lite längre sprint, upp mot fyra kilometer.

Det är första gången som ett SM går i Falkenberg, men klubben har vana av större arrangeman­g sedan tidigare.

– 1993 gick O-ringen i Halland med Falkenberg som huvudort. 2012 hade vi O-ringen igen i Halland och även om det gick i Halmstad var det många från Falkenberg som hade tunga poster i organisati­onen.

”Finalen kommer vara centralt i Falkenberg, men var vi kommer ha start och mål kommer vi att hålla för oss själva ett tag”

PETER BADENFELT

FALKENBERG­ARNA KAN SE fram emot tävlingar av yppersta kvalitet och Peter Badenfelt vill skicka med en hälsning till stadens befolkning.

– Det kommer alltid finnas de som har åsikter om att vi kommer störa stadsmiljö­n, men vi hoppas att invånarna i Falkenberg kan stötta oss och se det som något positivt.

 ?? Bild: PETER HOLGERSSON ?? STJÄRNA. Tove Alexanders­son kan få chansen till ett nytt Sm-guld i Falkenberg om knappt tre år.
Bild: PETER HOLGERSSON STJÄRNA. Tove Alexanders­son kan få chansen till ett nytt Sm-guld i Falkenberg om knappt tre år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden