Hallands Nyheter

Inga nordiska möten i Vm-gruppspele­t

- TT

Peru tog den sista platsen till VM genom playoffseg­ern över Nya Zeeland. Därmed kan Sverige inte få möta Danmark i Vm-gruppspele­t.

Peru har inte spelat i fotbolls-vm sedan 1982 men är nu klart för spel i Ryssland nästa sommar efter 2–0 i den avgörande playoffmat­chen (det blev 0–0 i den första) mot Nya Zeeland. Jefferson Farfán och Christian Ramos gjorde Perus mål i 27:e respektive 65:e minuten.

DÄRMED ÄR VM-UPPSTÄLLNI­NGEN klar, 32 nationer som den 1 december ska lottas in i åtta grupper till sommarens slutspel.

Det står klart att Danmark hamnar i seedningsg­rupp tre tillsamman­s med Sverige och Island och de nordiska länderna kan därför inte lottas in i samma grupp till VM. Det är också klart att värdnation­en Ryssland blir VM:S sämst rankade lag, plats 65 på rankningen, och en drömmotstå­ndare från seedningsg­rupp 1.

Sverige skulle nog inte heller ha något emot att få Mexiko eller Uruguay från seedningsg­rupp 2, och Sydkorea eller Saudiarabi­en från seedningsg­rupp 4.

SPANIEN ÄR RANKAT åtta i världen och hamnar därför i seedningsg­rupp 2. En tänkbar mardröm- slottning för Sverige skulle kunna vara Brasilien, Spanien och Nigeria – vilket skulle få ”dödens grupp” från VM 2002 (Sverige, Argentina, England, Nigeria) att blekna.

EUROPA ÄR DEN enda kontinente­n som kan ha två representa­nter i en och samma grupp, det vill säga får Sverige ett europeiskt lag från seedningsg­rupp 1 kan man inte få något av de europeiska lagen i seedningsg­rupp 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden