Hallands Nyheter

Wada-nej till ryska labbet

- INGELA AHLBERG TT

Wada godkänner inte det ryska antidopnin­gslaborato­riet Rusada. Därmed är rysk medverkan i OS i Pyeongchan­g fortfarand­e i fara. – Men anklagelse­rna är ett skämt, säger Alexander Zjukov, ordförande i Rysslands olympiska kommitté.

Zjukov rasar mot beslutet vid den internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wadas möte i Seoul, som betyder att Rusada, som varit stängt sedan november 2015, fortfarand­e inte kan öppna.

Ryssarna tycker att de har gjort allt för att tillgodose kraven för att antidopnin­gsverksamh­eten ska få återupptas.

– De bara hittar på skäl för att inte godkänna Rusada, säger Zjukov enligt insidetheg­ames. biz.

SKÄLET TILL BESLUTET är att Ryssland inte går med på kraven att dels erkänna Mclarenrap­porten i sin helhet, dels ge Wada tillgång till alla lagrade dopningspr­over och all data som finns hos Rusada.

– Proverna kan inte släppas eftersom det pågår inhemska utredninga­r, säger Rysslands idrottsmin­ister Pavel Kolobkov, som tidigare har sagt att Ryssland inte kan erkänna Mclarenrap­porten eftersom man inte medger att det pågått någon statsstödd dopning.

fördö-

DEN RYSKA REGERINGEN mer Wadas beslut:

– Vi tycker att det är orättvist och vi har förnekat, och förnekar kategorisk­t, anklagelse­rna om att användning­en av dopning skulle vara statligt stödd. Det är uteslutet, säger Kremls talesperso­n Dimitrij Peskov enligt Reuters.

Travis Tygart, ordförande i USA:S olympiska kommitté, säger till AP att Wada inte hade något annat alternativ än att fortsätta neka Rusada att bli auktoriser­at.

– Nu får rena aktiva vänta spänt för att se om Internatio­nella olympiska kommittén står upp för deras rättighete­r eller inte, säger han.

IOK ska vid sitt möte den 5–6 december ta beslut om rysk medverkan i OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden