Hallands Nyheter

El-khoury: ”Testa att sjunga lite svagare”

- Malin eirefelt malin.eirefelt@hn.se 0721-91 12 67

Tidningen testar – kan vem som helst spela in en hit? Nu ska nöjesrepor­terns låt skrivas och spelas in.

Klockan är 9.39 och Johan ElKhoury spelar Kleerup och Robyns ”With every heartbeat” ur skräniga mobilhögta­lare. Han ska göra en låt, som jag ska sjunga in, och mitt önskemål är att den ska låta ungefär som ”With every heartbeat”.

Sedan vi sågs senast (se gårdagens HN) har Johan El-khoury börjat jobba på en låtskiss. Här finns lite ljud, lite kör och ett dokument med lite text.

DET FINNS EN grund till en melodi och Johan El-khoury nynnar fram melodislin­gan medan vi sitter vid datorn. Vi bestämmer att låten ska handla om någon som stått utanför dansgolvet länge nog. Personen har varit ensam och tillbakadr­agen. Men nu jäklar! Nu tar hon plats i mitten, med besked.

Som journalist är det skönt att för en gångs skull inte fokusera så mycket på meningsbyg­gnad. Om det är logiskt eller inte. Fokus ligger på vad som är snyggt att sjunga, som stämmer med melodin, och som ändå inte hamnar helt utanför vårt bestämda tema.

– Har du något emot att sjunga baby? Det skulle passa bra med ett ord till där, säger Johan El-khoury. – Inga problem! svarar jag. ”So now it’s time to put yourself out there baby. There’s no time to hesitate”, lyder frasen.

NÄR VI SKA hitta sista ordet i refrängen letar vi efter något som rimmar (något sånär) på walk. Johan El-khoury öppnar en hemsida med rim han brukar använda.

– Innan gick personen på trottoaren men nu tar hon plats, hon är i mitten, hon är stark. Det kanske kan vara en maskin? Något stort hon kan flytta? säger jag för att försöka hitta ett ord som passar.

Längst ner på listan av rim hittar jag något passande. – Engine block! Vi bildgoogla­r och det är en motorgrej som ser stor ut – det duger. Och så skriver vi ”It used to be you on that sideway walk. But now it’s you who move the engine block”.

SÅ ÄR DET, till slut, dags för den fasade fasen: insjungnin­g. Jag ställer mig vid mikrofonen och sätter på hörlurarna. I dem hör jag bakgrundsm­usiken jag ska sjunga till. * Johan El-khourys musikstudi­o tar emot privatpers­oner som vill göra en hit. * Vi testar. Nöjesrepor­tern Malin Eirefelt har ingen erfarenhet av musik. Hon kommer till studion med ett önskemål, hon vill ha en låt som låter som Robyn och Kleerups ”With every heartbeat”. * I morgon lördag avslutas serien. Då släpps den färdiga låten på hn.se och då kommer svaret – blev det en hit? Jag vet att det är tyst där ute och att varje sur ton kommer höras i sin ensamhet. Så jag blundar och tar i det mesta jag kan, för så sa de att man skulle göra på kören när man var liten. Tog man i var det lättare, sa de.

– Jättebra! Men nästa gång kan du lyfta bort ena hörselkåpa­n, så att du hör både musiken och din egen röst. Så brukar proffsen göra. Och testa att sjunga lite svagare, säger Johan El-khoury.

 ??  ?? TAR I. ”Jag vet att det är tyst där ute och att varje sur ton kommer höras i sin ensamhet. Så jag blundar och tar i det mesta jag kan”.
TAR I. ”Jag vet att det är tyst där ute och att varje sur ton kommer höras i sin ensamhet. Så jag blundar och tar i det mesta jag kan”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden