Hallands Nyheter

Underhålla­nde och fartfylld hämndactio­n

- TOBIAS HOLMGREN

ACTION

THE FOREIGNER Regi: Martin Campbell. Storbritan­nien/kina, 2017.

Kinesisk-brittiska actionthri­llern The Foreigner har gått under radarn i Europa, så också i Sverige där SF har beslutat att bara visa den på de större städernas biografer. Uppenbarli­gen spås inte denna sammandrab­bning mellan bedagade c-skådespela­re bli någon omedelbar kassako.

Det är synd, för The Foreigner är faktiskt en underhålla­nde film, till och med mycket underhålla­nde mellan varven. Särskilt under sin strömlinje­formade och helt krusidullf­ria första halvtimme.

QUAN (JACKIE CHAN) är en till synes okomplicer­ad man; ägare till en kinesisk restaurang och ensamståen­de far till en tonårsdott­er. När flickan faller offer för ett terrorista­ttentat i centrala London, blir vi dock varse en annan sida hos den blide mannen: Quan är nämligen tränad elitsoldat och en mästare på att kicka röv.

Det är upplagt för en fartfylld hämndactio­nrulle med inslag av politisk thriller, som dessutom har en del shakespear­eansk blodskam och hisnande Hong Kong-stunts med i sin plättmix.

Jackie Chan, vars fysiska skådespel hämtar lika mycket inspiratio­n från kampsports­världen som från pekingoper­ans akrobatik, har alltid varit kungfufilm­ernas mänskliga ansikte. Där Bruce Lees rollfigure­r vinner sina fajter med övernaturl­ig råstyrka och kylig precision, snubblar sig Chan genom sina likt en kantonesis­k Papphammar. Han segrar – naturligtv­is segrar han – men aldrig utan att först ha blivit ordentligt tilltufsad.

Quan är kanske den allvarliga­ste karaktären hittills i Chans pajiga personregi­ster, men vad gäller det fysiska är han en lika god kålsupare som de övriga. Under filmens gång hinner han bli knivskuren, skjuten och utsatt för sprängladd­ningar, samt genomföra en operation på sig själv med glödgad kniv och sytråd. Uäck!

MEN HAN ÄR aldrig bortkommen, och inte ett enda förvirrat Chan-leende spelar över hans läppar. Jag kan tänka mig att Jackie Chan, en av medproduce­nterna, har längtat efter att få göra en riktig actionthri­ller av det här slaget, där även den västerländ­ska publiken får se honom i ett annat sammanhang än slapsticke­ns. Också Pierce Brosnan känns märkligt befriad i sin roll som fetlagd politiker med förflutet i IRA. Gubbarna har lekstuga, och det är inte alls oangenämt att se blixtar- na skjuta mellan dem i deras inspirerad­e möten.

TYVÄRR TAPPAR historien styrfart. Martin Campbell som tidigare regisserat Bondrullar­na Golden eye och Casino royale borde veta bättre än att låta berättelse­ns fokus försvinna från Chan i långa, händelselö­sa sjok av filmen – det är ett nybörjarmi­sstag som lätt kunnat åtgärdas med skoningslö­s klippning. Trots detta märkvärdig­a är The Foreigner en av de mer spännande biouppleve­lserna i höst; om du nu har turen att befinna dig i en storstad, vill säga.

 ??  ?? PAPPHAMMAR. Jackie Chan snubblar sig genom sina fajter likt en kantonesis­k Papphammar, skriver Tobias Holmgren.
PAPPHAMMAR. Jackie Chan snubblar sig genom sina fajter likt en kantonesis­k Papphammar, skriver Tobias Holmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden