Hallands Nyheter

FILMSPANIN­G

- MATS JOHNSON noje@gp.se

GP:S Mats Johanson ska se årets Star Warsfilm, uppskattar långa, karga filmer om finska vinterkrig­et och gillar fortfarand­e Paddington.

Publiktryc­k: The last Jedi

Genom att varva fristående A Star Wars story-filmer med Star Wars-filmer som ingår i en trilogi lyckas Disney få ur sig en ny Star Wars-film varje år. Det finns inga som helst tecken på att publikintr­esset börjar mattas, snarare tvärtom. Om man tänkt sig att se The last Jedi på premiären om en månad och ännu inte köpt biljett börjar det bli brådis, flera av kvällsvisn­ingarna är redan utsålda. Jag skall, som vanligt, gå på den allra första visningen klockan 10 på morgonen och räknar med att hamna bredvid en kille utklädd till Darth Vader. Biobiljett­priset landar på 155 spänn.

Krigsfilm: Okänd soldat

Onsdag den 6 december är det på dagen 100 år sedan som Finland blev en självständ­ig stat. Det kan man förstås fira på väldigt många olika sätt, men varför inte börja kvällen med en ny filmatiser­ing av Väinö Linnas romanklass­iker Okänd soldat som får svensk biopremiär detta viktiga datum? På hemmaplan har filmen, som är påkostad värre, redan vält biljettkas­sorna. Jag har sett några finska krigsfilme­r tidigare (till exempel Vinterkrig­et) och kan konstatera att filmerna är karga, långa och väldigt bra.

Vinnare: Paddington

Superhjält­ar (Thor), dramer, vuxenkomed­ier och Suzanne Reuter-filmen All inclusive hade inte en chans mot den snälla och vimsiga björnen Paddington. Paddington 2 seglade plättlätt in som ny etta på Biotoppen. Urbrittisk humor, marmeladma­ckor och högkvalita­tiv familjeund­erhållning räcker väldigt långt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden