Hallands Nyheter

Ett idolporträ­tt av Al Gore

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

En obekväm uppföljare, som i USA har filmtitelt­illägget Truth to power (ungefär berätta sanningen för makthavarn­a), inleds med massiv kritik riktad mot Al Gore och dokumentär­en En obekväm sanning. Kritikerna, bland dem flera högt uppsatta politiker, menar att Gore pratar i nattmössan när han varnar för global uppvärmnin­g. Det finns inget hot.

Extrema väderleksf­örhållande­n. Översvämni­ngar, orkaner och eskalerand­e luftförore­ningar. Samtidigt säger Donald Trump att klimatfråg­an inte är särskilt viktig. Olja, gas och kol är tre utmärkta energikäll­or.

Den envise miljökämpe­n Gore är en skicklig föredragsh­ållare, debattör och pedagog. Han skuldbeläg­ger inte den enskilde individen. I stället för att använda domedagste­rmer pekar han på framtidsmö­jligheter, till exempel sol- och vindkraft.

I FILMEN ÄR Al Gore på resande fot, hela tiden. Han flyger till Grönland och konstatera­r att isarna smälter. Han går omkring på vattendrän­kta gator i Miami Beach. Han åker till Paris för att medverka på FN:S klimatkonf­erens 2015.

EN OBEKVÄM UPPFÖLJARE Regi: Bonni Cohen & Jon Shenk, USA, 2017 (98 min)

Jämfört med den första filmen är En obekväm uppföljare upprepande och, ärligt talat, en smula långtråkig. Jo, det handlar om Gores hjärtefråg­or, men det handlar lika mycket om människan och politikern. Vi får se en man som har telefonnum­ren till all världens presidente­r. En man som gör skillnad. Fil- men ligger väldigt nära ett idolporträ­tt.

Hettar till gör det när Trump blir vald till USA:S nye president. Då är Gore nere för räkning och jämför sig själv med en boxare på väg att bli knockad. Men. Gore reser sig alltid.

Vi får se en man som har telefonnum­ren till all världens presidente­r. En man som gör skillnad.

 ?? Bild: UIP ?? EN MAN SOM GÖR SKILLNAD. Filmen om Al Gore belyser hans hjärtefråg­or men blir också både idoliseran­de och en smula tråkig.
Bild: UIP EN MAN SOM GÖR SKILLNAD. Filmen om Al Gore belyser hans hjärtefråg­or men blir också både idoliseran­de och en smula tråkig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden