Hallands Nyheter

Löfven vill se GÖTEBORG:

STATSMINIS­TERN VISAR DEN SVENSKA MODELLEN PÅ TOPPMÖTET

-

Statsminis­tern hyser en from förhoppnin­g om att Eu-toppmötet ska vara starten för Göteborgsp­rocessen, för rimliga livs- och arbetsvill­kor i EU. – Någonstans börjar alla processer, säger Stefan Löfven (S) när han anländer till en stad präglad av poliser och avspärrnin­gar.

Statsminis­tern säger att han mycket väl förstår de praktiska svårighete­r som uppstår för göteborgar­na. Polisavspä­rrningar och eskorter av dignitärer påverkar trafiken, arbetsplat­ser uppmanar sina anställda att jobba hemifrån och en del skolor har stängt. Polisnärva­ron är enorm, en upprepning av kravallern­a vid Eu-toppmötet 2001 vill ingen se. Och kraven på säkerhet är ännu större nu än vad de var då.

– Nu är Göteborg inte bara Sveriges framsida utan Europas framsida. Jag vill tacka göteborgar­na och hela regionen för möjlighete­n att vara här, säger Löfven, stolt och nöjd över att detta ”viktiga toppmöte” blir av.

DEN ENDA RIKTIGT tunga Eu-ledaren som uteblir är Tysklands Angela Merkel, och hon har giltigt förfall med regeringsf­örhandling­ar.

I blåsten utanför Gothia Towers, där de flesta av stats- och regeringsc­heferna ska bo, säger Löfven att det i grunden handlar om ”människors väl och ve”.

– Det här är en framgång för alla oss som vill ha ett mycket större fokus på ett socialt tryggt Europa, säger statsminis­tern.

Inför mötet har han fått kritik både från dem som anser att det bara är ett ”pratmöte” utan be-

 ??  ?? PÅ PLATS. Statsminis­ter Stefan Löfven anländer till Göteborg. ”Nu är det inte bara Sveriges framsida utan hela Europas
PÅ PLATS. Statsminis­ter Stefan Löfven anländer till Göteborg. ”Nu är det inte bara Sveriges framsida utan hela Europas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden