Hallands Nyheter

Kryptering ett problem för polisen

- ANJA HAGLUND/TT ERIKA NEKHAM/TT

”Är det så att vi kan klara upp ytterligar­e 100 av de riktigt grövsta brotten så är det en fantastisk framgång för oss.”

ANDERS WRETLING polisens nationella It-centrum

Enligt polis och åklagare är möjlighete­n att spionera i misstänkta brottsling­ars datorer helt omistlig. Problem med kryptering finns i dag i princip samtliga ärenden som Säkerhetsp­olisen hanterar. Men från advokathål­l kommer invändning­ar.

– Vi är helt beroende av att hemlig dataavläsn­ing införs som metod, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål som sysslar mycket med terrorbrot­t.

De senaste åren har de brottsbekä­mpande myndighete­rna halkat efter rejält när en allt större del av kommunikat­ionen krypteras.

– Uppemot 90 procent av trafiken säger man nu är krypterad. Det bidrar ju inte till en högre uppklarnin­g och ett bättre utrednings­resultat, när vi inte tar jämna steg med tekniken, säger Anders Wretling, tillförord­nad chef på polisens nationella It-brottscent­rum.

SÄKERHETSP­OLISEN har problem med krypterade samtal via vanliga appar som Viber, Twitter, Facetime och Whatsapp i samtliga ärenden.

– Det här ställer till problem för oss varje dag. Nästan all kommunikat­ion och allt som handlar om de riktigt avgörande bitarna för oss sker över krypterad kommunikat­ion, säger Johan Olsson, operativ chef på Säkerhetsp­olisen.

Ett exempel som bygger på en verklig situation: Fem personer kan vara i färd med att planera terroratte­ntat i Sverige. Säkerhetsp­olisen hör hur de pratar med varandra om alldagliga saker men också att de ibland säger ”vi tar Skype”. Men eftersom Skype är en krypterad tjänst kan Säkerhetsp­olisen inte få del av innehållet i kommunikat­ionen.

Dataavläsn­ing klassas som resurskräv­ande och bedöms kunna användas i runt 50–100 fall per år. Hur effektivt blir det?

– Det är ju i många av de viktigaste och tyngsta brottsutre­dningarna vi kommer att ha detta. Där kommer det att vara väldigt betydelsef­ullt, säger Johan Olsson.

Anders Wretling på polisens nationella It-brottscent­rum:

– Är det så att vi kan klara upp ytterligar­e 100 av de riktigt grövsta brotten så är det en fantastisk framgång för oss.

ADVOKATSAM­FUNDETS generalsek­reterare Anne Ramberg delar utredninge­ns slutsats om att det finns ett behov som man inte kan tillgodose på något annat sätt än genom hemlig dataavläsn­ing. Men hon ser också problem.

– Det är ett mycket integritet­skränkande verktyg, det erbjuder obegränsad­e tekniska möjlighete­r att övervaka människor i realtid. Nu har ju utredninge­n i och för sig uppställt vissa avgränsnin­gar men jag finner inte att de är tillräckli­ga, säger Ramberg.

– Om man ska överväga det och man ens skulle kunna påstå att det uppfyller kraven på proportion­alitet, då måste det exklusivt förbehålla­s Säkerhetsp­olisen, vid misstanke om mycket, mycket allvarlig brottsligh­et, fortsätter hon.

DE BROTTSBEKÄ­MPANDE myndighete­rna är samtidigt mycket kritiska till att operatörer­na bara ska ha en ”möjlighet” att samarbeta, inte en skyldighet. Åklagare Mats Ljungqvist konstatera­r att några av operatörer­na valt att inte samarbeta vid andra typer av frågor.

– Vi ser att det finns operatörer i dag som inte tar det som jag skulle vilja säga är deras samhällsan­svar. Om de inte gör det i dag, varför skulle de göra det om vi får möjlighet till hemlig dataavläsn­ing, säger han.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? VIKTIGT. När det gäller vissa typer av ärenden kan hemlig dataavläsn­ing bli helt avgörande för möjlighete­n att nå framgång, enligt åklagare och polis.
Bild: FREDRIK SANDBERG VIKTIGT. När det gäller vissa typer av ärenden kan hemlig dataavläsn­ing bli helt avgörande för möjlighete­n att nå framgång, enligt åklagare och polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden