Hallands Nyheter

Ett tryggt EU

- LARS LARSSON/TT MARIA DAVIDSSON/TT

slut, och från dem som befarar att diskussion­en och den deklaratio­n (den sociala pelaren) som ska underteckn­as öppnar för mer makt till Bryssel.

– Det finns inget som säger att det ska bli mer överstatli­ghet, det poängteras noga att det inte ska bli mer makt till Bryssel, säger Löfven som bara har stöd av Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Liberalern­a för att satsa på den sociala pelaren.

– De borgerliga är inte ens offside, de är inte på planen. Det här är helt rätt i tiden.

I EN ANNAN DEL av Göteborg träffar Eu-kommission­ärerna Marianne Thyssen och Valdis Dombrovski­s journalist­er. Precis som Stefan Löfven säger de att det nu är dags för EU att ta tag i frågor som förbättrar människors arbetsvill­kor och levnadssta­ndard. Fredag den 17 november Eriksbergs­hallen på Hisingen i Göteborg

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och andra stats- och regeringsc­hefer i EU. Ledarna i Tyskland, Finland och Cypern är de enda som hittills tackat nej. Även arbetsmark­nadens parter, politiker, organisati­oner och studenter deltar. Totalt väntas flera hundra deltagare. Uppemot 380 journalist­er från olika länder bevakar mötet.

Fokus för mötet är att främja rättvisa jobb och tillväxt. Kallas för ”det sociala toppmötet”. På Eu-språk innebär sociala frågor ofta att de är kopplade till arbetsmark­naden.

Till skillnad från när Eu-ledarna möts för toppmöte i Bryssel sker många av diskussion­erna i seminarief­orm och kommer att webbsändas. Under den två timmar långa lunchen stänger Eu-ledarna dock in sig för egna överläggni­ngar. Då står en framtidsdi­skussion om kultur och utbildning på menyn. * * * * * *

Den sociala pelaren som alla EU:S institutio­ner och medlemssta­ter står bakom innehåller endast principer, inga tvingande regler. Det blir alltså upp till medlemslän­derna att se till att något händer.

– Vi måste fokusera på resultat nu. Vi behöver ingen fördragsän­d- ring, säger Marianne Thyssen med eftertryck när hon får frågor om varför pelaren inte innehåller bindande regler – som då hade krävt långdragna förhandlin­gar och ändringar i EU:S fördrag.

VALDIS DOMBROVSKI­S påpekar dock att Eu-kommission­en redan nästa vecka tänker baka in den sociala pelarens olika punkter i den årliga översyn som kommission­en gör av Eu-ländernas ekonomi. Där ges också rekommenda­tioner om vad länderna behöver förbättra. Euroländer som bryter mot EU:S budgetregl­er kan få tuffa krav på sig.

Nu tänker alltså Eu-kommission­en lägga större tyngd vid sociala faktorer, säger Dombrovski­s.

– Men vi ger rekommenda­tioner, inga order, säger han.

”Vi måste fokusera på resultat nu.” MARIANNE THYSSEN Eu-kommission­är

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? framsida”, säger han. När? Var? Vem håller i mötet? Vad handlar det om? Hur går det till?
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL framsida”, säger han. När? Var? Vem håller i mötet? Vad handlar det om? Hur går det till?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden