Hallands Nyheter

Frankrike vacklar om Macron

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Bra eller dåligt? Nja, det är för tidigt att säga något ännu, tycker fransmänne­n efter ett halvår med Emmanuel Macron som president. Entusiasme­n i hans nystartade parti verkar dock ha svalnat rejält.

Ett halvår efter valet i maj konstatera­r franska opinionsin­stitutet Elabe att varannan tillfrågad – 50 procent – ännu inte kan säga om han eller hon är nöjd eller missnöjd med den 39-årige presidente­ns insats så här långt.

BARA TOLV PROCENT är samtidigt helt nöjda, medan 37 procent är missnöjda – framför allt de som i våras röstade på valets tvåa (Nationella frontens Marine Le Pen) eller trea (vänsterns Jean-luc Mélénchon).

Popularite­tsmässigt ligger dock Macron fortsatt en bra bit före både Mélénchon och Le Pen och kan dessutom glädja sig över goda siffror för flera av sina ministrar. Landets mest populäre politiker just nu är miljöminis­tern och förre tv-stjärnan Nicolas Hulot, enligt mätinstitu­tet Ifop.

BLAND HÖGERVÄLJA­RNA HAR Macrons stöd vuxit en aning, inte minst efter de snabba förändring­arna av landets arbetslaga­r. Samtidigt har protestern­a från vänster ännu inte samlat så mycket folk som hans motståndar­e hoppats på.

Sitt största stöd har presidente­n fortfarand­e i mitten – även om ett växande missnöje tycks gro hos delar av de egna stödtruppe­rna i partiet LREM (Republiken på väg).

Tidigare i veckan gick ett 100-tal partiaktiv­ister ut i ett öppet brev med skarp kritik mot partiledni­ngen som anklagas för bristande stöd och ovilja att genomföra verkliga förändring­ar.

– Det är ett elitparti, fullkomlig­t frånkoppla­t det som bekymrar medborgarn­a, hävdar en av rebellerna, Tiphaine Beaulieu, i en radiointer­vju.

Utspelet kommer precis inför en extrainsat­t partikongr­ess i Lyon på lördag då regeringen­s chefstales­man Christophe Castaner väntas bli utsedd till ny partiledar­e.

CASTANER KOMMER ATT få en tuff uppgift med att omvandla vårens entusiasti­ska rörelse till en stabil partiorgan­isation – utan att förlora känslan av ”underdog”.

– Om saker blir väldigt centralise­rade kan man få intrycket av att vi bara är här för att genomföra beslut uppifrån och folk kommer att bli besvikna. Vi måste ge oss själva en ny identitet, säger Patrick Bernard, Lrem-aktivist i departemen­tet Creuse i centrala Frankrike, till nyhetsbyrå­n AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden