Hallands Nyheter

Därför vill ingen säga ordet kupp

- SOFIA ERIKSSON/TT

Tog den zimbabwisk­a militären makten genom en kupp eller inte? Frågan är viktig när det kommer till det kommande styrets legitimite­t i regionen, enligt flera experter.

Stridsvagn­ar på gatorna och en man i kamouflage som läser nyheterna i tv brukar vara ett säkert tecken på att militären har tagit över.

Men i Zimbabwe har generalern­a varit noga med att påpeka att det inte handlar om en kupp – ett budskap som har spridits till de regionala ledarna.

Och semantiken är viktig. Både Afrikanska unionen, AU, och det subregiona­la samarbetso­rganet SADC erkänner inte regeringss­kiften som sker genom militära kupper.

– VI KAN DISKUTERA länge om huruvida det var en kupp. Men alla tycks väldigt måna om att militären ska dra sig tillbaka för att sedan kunna säga att ”det fanns vissa betänkligh­eter, men det var ingen kupp och den nya regeringen är legitim”, säger forskaren Henning Melber, knuten till Nordiska Afrikainst­itutet.

Förhandlin­garna som pågår tycks mycket riktigt vara inställda på en smidig och oblodig övergångsp­eriod efter Mugabe.

Presidente­ns själasörja­re, prästen Fidelis Mukonori, har kallats in som mellanhand i samtalen mellan Mugabe och generalern­a.

Ett avgångsbes­ked tros nära föreståend­e.

– De kommer att tvinga Mugabe att spela med. Jag är övertygad om att han, som en säkerhetså­tgärd, kommer att tillåtas att ge sken av att han lämnar över makten frivilligt. Men alla vet att han tvingas till det, säger Melber.

Många afrikaner ser fortfarand­e Mugabe som en frihetshjä­lte.

I många västländer kritiseras dock 93-åringen för att vara en despot vars katastrofa­la hantering av ekonomin och viljan att tillgripa våld för att behålla makten har förstört ett av Afrikas mest lovande länder.

BEDÖMARE ÄR ÖVERENS om att den tidigare vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa kommer att leda en övergångsr­egering, eventuellt med opposition­ella inslag.

Melber tror att Mnangagwa kommer att tas emot som en rättmätig efterträda­re till Mugabe, både i landet och i regionen.

– Fram tills det att han fick sparken i förra veckan såg alla honom som kronprins i vilket fall som helst. Att Mugabe var så dum att han lät sig bli övertalad av sin överambiti­ösa fru, Grace Mugabe, att sparka Mnangagwa var hans största misstag under sin 37-åriga karriär, säger han.

– Det var brytpunkte­n, annars hade de låtit honom sitta kvar fram till sin död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden