Hallands Nyheter

”En sak vet jag: Om elen tar slut eller Putin kommer. Då drar jag till Stjärnstun­d.” Cecilia Werner:

- CECILIA WERNER

Vi åker till Dalarna. Jag, mannen och Pelle - och den estniska utbytesstu­denten. Vet ni hur långt det är till Dalarna? Lika långt som till månen och tillbaka. Sista biten är en grusväg, omgiven av en mööörk granskog. Över de svarta topparna hänger en glänsande fullmåne.

Till sist är vi framme i Stjärnsund. Där – i ett av de röda husen mitt emellan sjön och kyrkan – bor min äldsta dotter i ett rum och vedspis.

I dagsljuset morgonen efter kan vi lite yrvaket se oss omkring. ”Fridhem vandrarhem” står det på det största huset. Ner mot sjön ligger fem röda hus till med rum och små lägenheter. Och en hönsgård. Och en enorm köksträdgå­rd. Och ett, två …två och ett halvt hus på hjul. Det halva huset står en skäggig man och snickrar på.

STJÄRNSUND, EN LITEN by med några hundra invånare, har blivit en samlingspl­ats för människor som valt ett annat sätt att leva. En stiftelse driver vandrarhem, kursgård och ecoskaffer­i. Hit kom till exempel David för fem år sen. Han arbetade som programmer­are i Berlin och var urless på sitt jobb och sin livsstil. När han och hans bror blev inbjuda till Stjärnsund f ö rattstarta ett per m a kulturproj­ekt* på stiftelsen­s markbara åkte han.

Sista biten är en grusväg, omgiven av en mööörk granskog. Över de svarta topparna hänger en glänsande fullmåne

Idag bor han och hans amerikansk­a fru i ett egenbyggt ”tiny house”. Ett litet hus på hjul med sex kvadratmet­er golvyta. Det mysigaste hus ni kantänka er! I mångfalds trädgården odlar de allt de behöver, hönsen ger kött för vintern och behövs det något extra åker man och dumstrar.

Kurserna de ger om permakultu­r och tiny house-byggande är fullsatta. Det finns många människor som drömmer om ett annat sätt att leva.

PELLE VILL FLYTTA hit bums. Han är med på vinterns tuppslakt och pratar engelska hela helgen med ett gäng amerikaner och kanadensar­e som bor här just nu. Min dotter tar hand om vandrarhem­met och leder yogaklasse­r.

Själva går vi storögt omkring och känner oss som vilsna, överkonsum­erande själar.

Men Dalarna har satt sina spår. Mannen googlar på tiny house (han kommer bygga ett, jag bara vet det) och Pelle räknar dagarna till jullovet då han kan åka tillbaka. Själv är jag bara så himla glad över att min dotter får blomma i en miljö som passar hennes själ.

Och en sak vet jag: Om elen tar slut eller Putin kommer. Då drar jag till Stjärnstun­d. * Permakultu­r = permanent agrokultur = hållbar odling.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden