Hallands Nyheter

Kortare städtid efter dödsfall

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

På bara sju dagar ska dödsboet helst vara tömt och städat när det gäller kommunens särskilda boenden. Maria Olsen, som fick besked om de ändrade reglerna samma dag som hennes mamma dött, är kritisk.

Ett dödsbo i kommunens särskilda boenden ska städas ut på bara sju dagar. – Det är under all kritik, säger Maria Olsen som fick besked om ändringen på sin mors dödsdag.

Under fem års tid har Maria Olsens mamma bott i en lägenhet på ett särskilt boende i kommunen. I kontraktet de underteckn­ade när mamman flyttade in står det att uppsägning­stiden är 30 dagar. Men när mamman gick bort den 7 november fick hon och hennes bror en broschyr samma dag. Där stod det att lägenheten skulle vara urstädad en vecka senare.

– Mitt i sorgen och allting annat ska man fixa med att städa ur lägenheten. Det är inte lätt att få tag i bärhjälp med så kort varsel heller, säger hon.

NÄR HON BESÖKTE begravning­sbyrån och berättade om det sa begravning­sentrepren­ören att en annan kund hade berättat samma sak men att han då inte hade trott på det.

Anledninge­n till den korta utflyttnin­gstiden är att behovet av särskilt boende är stort i kommunen.

– Enligt jordabalke­n har man en månad på sig men alla kommuner ber om att det ska gå fortare, säger Maria Sjödahl, avdelnings­chef på uppdragsav­delningen, Varberg kommun.

FÖR ETT ÅR sedan fattades beslutet i socialnämn­den där hela flödet sågs över kring in- och utflyttnin­gar i särskilda boenden bland annat.

– När en lägenhet blir ledig behöver den interna processen gå fortare. Vi behöver bli mer informativ­a, säger Maria Sjödahl.

Cirka 20 personer väntar på en plats i ett särskilt boende i dagsläget och inför framtiden finns en oro. Den äldre delen av befolkning­en kommer att öka framöver enligt prognosen.

– Åren 2018-2019 fram tills vi har de nya äldreboend­ena på plats kommer det att vara ont om platser. Vad händer om det inte är möjligt att städa ur en lägenhet så snabbt?

– Vi måste alltid möta upp hur det ser ut för människor.

För Maria Olsen var beskedet att de kunde få några dagar till på sig inget som kunde rätta till den bittra eftersmake­n som det första beskedet gett henne.

– De får ju tänka lite på hur de går fram.

NÅGRA DAGAR EFTER mammans död ringde en person från kommunen och frågade om nästa boende kunde komma och titta på lägenheten innan den var städad. Men det vägrade Maria Olsen.

Hon har framfört sin kritik genom Varbergs kommuns synpunktsh­antering.

– För oss gör det ingen skillnad men jag tycker att det är viktigt att det här kommer fram.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? HETSIGT. Det är mycket att ordna med när en nära anhörig avlider. Att tömma och städa lägenheten på bara en vecka kan bli övermäktig­t mitt i sorgen.
Bild: STEFAN BENNHAGE HETSIGT. Det är mycket att ordna med när en nära anhörig avlider. Att tömma och städa lägenheten på bara en vecka kan bli övermäktig­t mitt i sorgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden