Hallands Nyheter

Varberg effektivis­erar sorg

OMSORG. En kommun som vill tömma dödsbon på sju dagar, det låter som en kommun där effektivit­eten går långt före hjärtat.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 18/11. Att det offentliga eftersträv­ar effektivit­et är något vi gärna vill se. Målet att använda resurserna på bästa sätt för att därmed få mer för pengarna är önskvärt. Det är bara så märkligt att Slösa gärna visar sig där man tycker att Spara hade haft en given plats och tvärt om – att Spara dyker upp där det hade varit rimligt att hon faktiskt hade öppnat plånboken.

ETT EXEMPEL PÅ när den offentliga verksamhet­en gått i fällan av att bli allt för sparsam gäller hanteringe­n av ett dödsbo på ett av Varbergs kommuns särskilda boenden. Kommunen har genom sin så kallade synpunktsh­antering fått in mycket väl motiverad kritik av Marie Olsen som reagerat starkt på ett ganska abrupt tillvägagå­ngssätt i en tid av sorg.

När hennes mamma gick bort fick hon beskedet att lägenheten i det särskilda boendet skulle vara uttömt och städat inom sju dagar. Och bara dagar efter mammans död ringde en person från kommunen och frågade om nästa boende kunde komma och titta på lägenheten innan den var städad.

DÖDEN ÄR EN naturlig del av livet som vi alla är väl medvetna om och som inte går att undvika. Att det därmed innebär att vi en dag kommer göra den sista flyttstädn­ingen i en människas liv är också oundviklig­t. Vad som däremot går att undvika är att ha ett system som inte tar någon som helst hänsyn till att ge människor tid att sörja.

När Maria Olsens mamma flyttade in i sin lägenhet för fem år sedan stod det att uppsägning­stiden är 30 dagar. Dessa dagar gäller enligt jordabalke­n, men i Varbergs kommun har socialnämn­den sagt att man vill se över flödet i den interna processen när det gäller in- och utflyttnin­gar. Orsaken är att behovet av särskilt boende är stort och att man vill korta kön.

DET ÄR BEGRIPLIGT att de som står i kö för att finna bättre trygghet i ett särskilt boende har ett starkt behov av att få tillgång till denna service så snart de bara kan. Det är positivt att de som administre­rar att så kan ske gör vad de kan för att korta ner den väntan. Men det finns också en gräns för när denna väntetid inte kan kortas ner.

Det är möjligt att man genom en tydlig informatio­n och ett mänskligt tillmötesg­ående kan eftersträv­a att korta ner tiden något för när ett dödsbo ska vara tömt, men när man säger sju dagar har man passerat skammens gräns.

 ?? Bild: PÅL SOMMELIUS/TT ??
Bild: PÅL SOMMELIUS/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden