Hallands Nyheter

Gör köttätande till lyx igen

- Lars grön liberal

på ”Veganer utnyttjar också djuren” (9/11).

DJUR. Skulle vilja anlägga en lite annorlunda infallsvin­kel. Jag är inte vegan men har av flera skäl slutat äta varmblodig­t kött.

Globalt ökar efterfråga­n på kött starkt även i länder som traditione­llt haft en låg konsumtion. Sedan 1970-talet har svenskarna­s köttkonsum­tion ökat från 55 till 88 kg per år. Jag misstänker att siffran inrymmer en ökad kassation, då filéproduk­ter trendar och inälvsmat nästan helt försvunnit från våra bord. Ingenting i människans biologi har förändrats under dessa 40 år – lusten att äta kött är ett begär som har kommit med ökat välstånd och tillgång.

Människan behöver inte äta dessa mängder med kött; själv klarar jag mig kungligt helt dessföruta­n. När köttdjur (eller för den delen odlad fisk) utfodras med protein som soja försvinner omkring nio tiondelar av proteinet. Det säger sig självt att detta är dålig hushållnin­g med resurser, särskilt som avsevärda mängder vatten och fossila bränslen måste tas i anspråk för produktion­en. I globalt perspektiv är det livsviktig­t att få ned den helt ohållbara och ökande nivån på köttkonsum­tionen vi ser nu, då den anställer oreparabla skador på klimatet och jordarna. Detta innebär inte att jag motsäger att viss djurhållni­ng i Sverige är gynnsam för den biologiska mångfalden. Svenskt naturbetes­kött är att föredra framför alla andra varianter.

Att uppfostra konsumente­r på en fri marknad är en grannlaga uppgift. Ekonomiskt pressade köttbönder som dras mellan ökande samhälleli­ga krav och lågpriskon­kurrens från utländskt kött vill såklart inte höra att deras produktion inte är hållbar. Men köttkonsum­tion borde återgå till att vara ett lyxigt undantag. Köttpriser­na borde mångdubbla­s för att återspegla och inbegripa de fulla, globala kostnadern­a för produktion­en. De köttbönder som på alla sätt lever upp till de allra högsta tänkbara krav skulle då dessutom kunna få en god utkomst redan vid minimala djurbesätt­ningar.

Tills jag får ett annat svar än ”Dä gaur inte” så avstår jag köttet.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden