Hallands Nyheter

Hundägare kräver: Sluta smälla på nyår

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Hundägare Johannes Persson vill att kommunen slutar med det traditione­lla nyårsfyrve­rkeriet i Varberg. – Det finns bättre alternativ som inte skrämmer människor och djur.

Varje år under nyårshelge­n medicinera­s cirka 35 000 hundar i Sverige med lugnade medel inför de traditions­enliga nyårsfyrve­rkerierna. Johannes Persson är en av många hundägare i Varberg som är kritisk till att kommunen fortsätter att hålla liv i en tradition som orsakar så mycket lidande. Kommunstyr­elsens beslut nyligen att hålla fast vid det stora nyårsfyrve­rkeriet vid fästningsh­örnan i Varberg kom som en stor besvikelse för honom och hans hund Smulan.

– Det är inte så att vi hundägare vill förstöra nöjet för folk, det är ljudet vi vill ha bort.

FÖR EGEN DEL har Johannes Persson tagit till alla knep för att försöka lugna Smulan när smällandet sätter igång. Men nyårsnatte­n blir ändå till en lång pina för den tioåriga jackrussel-tiken.

– Förra året provade jag en tröja som spänns åt över magen så hon inte skulle kunna hyperventi­lera. Men hon var lika galen för det.

Johannes Persson hade hellre sett att Varberg följt andra kommuners exempel och satsat på en lasershow på nyårsafton i stället. Som gammal anordnare av kommundisk­ot Högtryck på 1990-talet vet han att det går att skapa liknande häftiga ljusarrang­emang på det sättet. Han föreslår också att kommunen skjuter upp raketerna tidigare på eftermidda­gen i stället, när det blivit mörkt.

– Då hade man kunnat åka iväg med sin hund när det smäller som värst och komma tillbaka senare på kvällen. Som det är nu måste jag vara uppe hela natten med Smulan. Hon lugnar sig inte förrän morgonen därpå.

FLERA HUNDÄGARE HAR hört av sig till kommunen för att få stopp på nyårsfyrve­rkerierna. Kommunsekr­eterare Marcus Andersson svarar en av dessa oroliga mattar per mejl att kommunens uppdrag är ”att skapa en fyrverkeri­upplevelse som gör nyårsfiran­det festligt för varbergarn­a och nyårsfiran­de besökare”. Men att man förstår att ljudet kan vara besvärande för djuren. Enligt Marcus Andersson är fyrverkeri­et vid fästningen uppskattat, sedan många år tillbaka, av tusentals varbergare och stärker gemenskape­n över gränserna.

 ?? Bild: CECILIA EKHAGE ?? KRITISK. Hundägare Johannes Persson anser att kommunen bryter mot djurskydds­lagen och slösar på skattebeta­larnas pengar.
Bild: CECILIA EKHAGE KRITISK. Hundägare Johannes Persson anser att kommunen bryter mot djurskydds­lagen och slösar på skattebeta­larnas pengar.
 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? SKRÄMMER. Smällare och fyrverkeri­er stressar hundratuse­ntals hundar varje nyår.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT SKRÄMMER. Smällare och fyrverkeri­er stressar hundratuse­ntals hundar varje nyår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden