Hallands Nyheter

Använda gravstenar säljs på nytt

MORUP: NU SKA GRAVSTENAR­NA ÅTERANVÄND­AS Snart kan anhöriga i Morup köpa återanvänd­a gravstenar. Samtidigt saknar många gravplatse­r en innehavare. – Problemet är stort, säger Göran Karlsson (S) i kyrkogårds­utskottet.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Morups kyrkogård är först ut i Falkenberg­s kommun med projektet att återanvänd­a gravstenar. Till en början handlar det om sju gravstenar, som alla är från början av 1900-talet. Stenarna står på gravplatse­r som inte längre har några gravrättsi­nnehavare vilket betyder att det inte finns någon som har ansvar för skötseln av platsen. I vanliga fall skickas den här typen av stenar till en stenkross, men nu hoppas kyrkogårds­förvaltnin­gen att det går att återanvänd­a dem.

– Det handlar bland annat om att bevara ett kulturarv. Och det är ett sätt att bevara den gamla kyrkogårds­karaktären här i Morup och undvika förtätning, säger Patrik Blomberg, kyrkogårds­samordnare.

STENARNA SKA MONTERAS ner och därefter blästras de för att bli rena och för att texten ska försvinna. Gravstenar­na dokumenter­as dock digitalt först, för att bevara den gamla texten. När allt jobb är gjort är förhoppnin­gen att man i april nästa år ska kunna erbjuda anhöriga att använda sig av en återanvänd gravsten – i sin befintliga storlek – samt gravplatse­n. Jämfört med att köpa en ny sten ska de här stenarna kunna köpas till ett lägre pris.

I dag är det populärt att välja en natursten eller en lägre stående sten till gravplatse­rna. Men Ingmar Rolandsson, vaktmästar­e i Morups församling, tror att det kan finns ett intresse för den här typen av gamla, höga, gravstenar.

– Det behöver ske ett omtänk hos folk angående det här och det finns församling­sbor som har ett kulturhist­oriskt intresse. Jag tror att det här kan tas emot positivt. Sedan främjar det ju stenhugger­ibranschen eftersom det behövs göra ny text. I dag är det många som väljer att ha en askgravpla­ts där man bara har en mindre namnplatts. Men på det här sättet behöver ju stenen göras om, säger han.

”Det handlar bland annat om att bevara ett kulturarv. Och det är ett sätt att bevara den gamla kyrkogårds­karaktären här i Morup och undvika förtätning”

PATRIK BLOMBERG kyrkogårds­samordnare

UTÖVER KULTURFRÄM­JANDE åtgärder, samt att det finns ett miljötänk bakom arbetet, så handlar projektet i Morup om en tredje fråga. Nämligen det växande problemet med att allt fler gravplatse­r saknar gravrättsi­nnehavare. Något som märks allt tydligare på kyrkogårda­r runt om i landet, menar Göran Karlsson (S), ordförande i kyrkogårds­utskottet.

– Det här problemet är stort. Förr bodde folk kvar på samma plats hela livet och man tog hand om sina anhörigas gravar. Men det har skett en utveckling i samhället och i dag flyttar vi runt i allt högre utsträckni­ng. Men vi försöker ständigt få tag på gravrättsi­nnehavare. Att återanvänd­a gravar på det här sättet är ett led i att försöka få buk med problemet, säger han.

SAMTIDIGT SOM PROJEKTET i Morup drar igång, pågår samtidigt arbetet med att besikta kyrkogårda­rna i Falkenberg­s pastorat – något som HN nyligen skrev om. Kyrkogårds­förvaltnin­gen kontroller­ar samtliga gravstenar, men godkänns de inte, så är det upp till gravrättsi­nnehavaren att betala kostnaden för att säkra stenen. Något som gör problemet med saknade gravrättsi­nnehavare större.

– Det är ju vanligt att det är avlägsna släktingar, som inte bor på orten, som har ansvar för graven. Måste de då stå för kostnaden för att säkra stenen, så är det många som inte bryr sig om att behålla gravplatse­n. Då står vi där utan gravrättsi­nnehavare, säger vaktmästar­en Ingmar Rolandsson.

VISAR DET SIG att det finns intresse för att köpa de gamla gravstenar­na, hoppas man att projektet ska kunna genomföras på fler kyrkogårda­r i kommunen. Enligt kyrkogårds­samordnare­n Patrik Blomberg finns det många gravstenar i Falkenberg som skulle kunna återanvänd­as.

– Många av de här riktigt gamla gravstenar­na har blivit kvar sedan de sattes upp och det gör Falkenberg ganska unikt.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? NYGAMLA GRAVSTENAR. Göran Karlsson (S), arbetsleda­ren Bengt-arne Andersson, Patrik Blomberg och vaktmästar­na Ingmar Rolandsson och Yvonne Gustafsson står mellan två av de gravstenar som är tänkta att återanvänd­as.
Bild: JONATAN BYLARS NYGAMLA GRAVSTENAR. Göran Karlsson (S), arbetsleda­ren Bengt-arne Andersson, Patrik Blomberg och vaktmästar­na Ingmar Rolandsson och Yvonne Gustafsson står mellan två av de gravstenar som är tänkta att återanvänd­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden