Hallands Nyheter

Löfven nöjd med förslag på Eu-mötet

GÖTEBORG: JEAN-CLAUDE JUNCKER TACKAR SVENSKA STATSMINIS­TERN

- LARS LARSSON/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Frågan är om EU:S så kallade sociala pelare blir mer än en papperstig­er. Men statsminis­ter Stefan Löfven (S) listar deklaratio­nen från Eu-toppmötet om schyssta villkor, rätt till jobb och rimliga livsförhål­landen som början på något stort.

– Det här är det bästa sättet att öka förtroende­t för EU, sade Löfven på en presskonfe­rens, sedan stats- och regeringsc­hefer från EU gjort upp om 20 principer för sociala rättighete­r i vad som kallas en social pelare.

Han varnar bland annat för att Eu-länder konkurrera­r med dåliga och osunda villkor på arbetsmark­naden och i välfärden.

– Det finns en vilja att skapa ett mer rättvist, mer inkluderan­de och mer socialt Europa.

Han ser mer tonvikt på rimliga livsvillko­r som bästa boten mot rädsla och groende extremism och populism.

EU-KOMMISSION­ENS ordförande Jean-claude Juncker tackade Löfven för initiative­t till ett toppmöte om de sociala frågorna, som alla 28 medlemslän­der slutit upp kring. Båda ser Göteborgsm­ötet som början på en process.

– Jag är glad över att vi har en principkat­alog, faktiskt, som vi hoppas inte ska bli någon papperstig­er, sade Juncker som ordnade ett socialt toppmöte 1997 och fick vänta 20 år på nästa.

Om Eu-länderna denna gång vill visa att de menar något vad de säger är det bara att gå vidare med det uppemot 20 lagförslag som kommission­en lagt på området sedan 2014.

Många har fastnat, till inte så liten del beroende på att en rad länder är emot att lämna mer makt till Bryssel.

SVERIGE ÄR TILL exempel motståndar­e till att göra något som inskränker de svenska parternas rätt att förhandla om löner och villkor. De tankar om lagstiftad­e minimilöne­r som andra länder har, även på Eu-nivå, skyr den tidigare fackordför­anden Stefan Löfven som pesten. Opposition­en i riksdagen hävdar att Löfven öppnar för det, vilket han förnekar.

– Vi ska behålla den svenska modellen, den kanske mest framgångsr­ika någon har haft, vi har haft 20 år av löneökning­ar, skröt Löfven på presskonfe­rensen.

– Det är en dimridå det där om överföring av makt, en felaktig uppgift blir inte sannare för att den upprepas flera gånger, sade Löfven om kritiken från bland andra Moderatern­a, Centern och Kristdemok­raterna samt Svenskt Näringsliv.

Inför underteckn­andet av den sociala pelaren delade stats- och regeringsc­heferna, tillsamman­s med företrädar­e för fack och arbetsgiva­re och unga och ideella organisati­oner, upp sig i tre öppna seminarier.

DÄR PRISADE MALTAS premiärmin­ister Joseph Muscat att hans land hade fått upp kvinnors del i arbetsmark­naden genom att införa barnomsorg. Ungerns omstridde premiärmin­ister Viktor Orban slog fast att Ungern, som har låg arbetslösh­et, tänker hålla fast vid den ungerska modellen och att han utgår från att Frankrike och Sverige vill hålla fast vid sina.

Och invandring som ett sätt att möta minskande födelsetal och brist på arbetskraf­t är absolut inget för Ungern, sade han.

Sergio Aries, från en organisati­on som arbetar mot fattigdom i Europa, undrade varför ingen pratar om skatteplan­eringen som Paradisläc­kan spridit ljus över.

Pengarna som skatteplan­eras bort skulle behövas för sociala insatser, påpekade han.

”Det finns en vilja att skapa ett mer rättvist, mer inkluderan­de och mer socialt Europa.”

STEFAN LÖFVEN (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden