Hallands Nyheter

Stora trafikstör­ningar under dagen

- JENS BORNEMANN/TT JONAS DAGSON/TT

De centrala delarna av Göteborg var relativt tomma under Eu-toppmötet. Men det blev långa köer i trafiken, inte minst när stats- och regeringsc­heferna skulle hemåt. – Det kommer att köa på ordentligt, säger Peter Adlersson vid polisen.

Det var trafik snarare än kravaller som stod i fokus när Eu-toppmötet i Göteborg till slut blev av. Redan tidigt på morgonen märktes vissa trafikstör­ningar, när stats- och regeringsc­hefer från en majoritet av Eu-länderna skulle eskorteras från sitt hotell till Eriksbergs­hallen där mötet hölls.

Det blev köer på infartsled­erna och stopp i trafiken på vissa håll i staden, samtidigt som de lokala mediernas direktrapp­orteringar fylldes av läsarfrågo­r om vilka vägar som skulle stängs av vid olika tidpunkter.

UNDER FÖRMIDDAGE­N lossnade propparna i trafiken, men fylldes snabbt på igen på eftermidda­gen när EUtoppmöte­t började gå mot sitt slut.

– Man får vara beredd på att det kommer att ta ett tag, sade Peter Adlersson, presstales­person vid polisen i region Väst, vid 15-tiden.

Inne i centrala Göteborg har störningar­na från Eu-toppmötet dock inte märkts av särskilt mycket, snarare tvärtom. Många människor har valt att arbeta hemifrån och skolor hålls stängda.

Bland göteborgar­na går åsikterna isär om vad Eu-toppmötet betyder för staden.

– Tänk vad det kostar. Om vi hade fått en del av det till vården där jag jobbar hade det gjort skillnad, säger Jeanette Fingren när hon passerar Svenska mässan tidigt på fredagsmor­gonen på vägen till arbetet.

KIM HERMANSEN OCH dottern Elma, sju år, bor nära Eu-toppmötet men störs inte alls. De gick till avspärrnin­garna för att se ridande poliser, andra poliser och bilarna med högt uppsatta politiker.

– Det är spännande, som en film, säger Kim Hermansen.

Patrik Andersson tycker att det är bra att Göteborg sätts i fokus.

– Det här är grymt. Det är bra att allt inte hamnar i Stockholm. Lite trafikstör­ningar kan vi ta. Det är inga problem, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden