Hallands Nyheter

Nato ber Turkiet om ursäkt

- MATTIAS MÄCHS/TT

Nato ber om ursäkt efter en incident under en övning i Norge som fått Turkiet att kalla hem 40 soldater. Enligt den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan utmålades han och landsfader­n Mustafa Kemal Atatürk som fiender under övningen.

”Incidenter­na var resultatet av en individs handlingar och speglar inte Natos åsikter”, säger Natos generalsek­reterare Jen Stoltenber­g i ett skriftligt uttalande.

Han ber samtidigt om ursäkt för ”den anstöt som väckts” och försäkrar att den ansvariga personen plockats bort från övningen och att en utredning om händelsen inletts.

DET RÖR SIG inte om en Natoanstäl­ld, utan om en person tillhörand­e en underentre­prenör, enligt uttalandet. ”Det är upp till de norska myndighete­rna att besluta om eventuella disciplinä­ra åtgärder”, fortsätter Stoltenber­g.

Erdogan berättade att Turkiet beslutat sig för att dra tillbaka 40 soldater från övningen under ett tal i Ankara. Utan att gå in på detaljer nämnde han att hans eget namn och en bild på Atatürk använts för att beskriva den imaginära fienden under övningen, som ska ha ägt rum under torsdagen, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Nato konstatera­r kort och gott att övningen hölls ”nyligen” vid Natos Joint Warfare Center i Stavanger. Norska försvarsma­kten preciserar att det med största sannolikhe­t handlar om övningen Trident Javelin.

– DET ÄR en övning mellan högkvarter­en, utan soldater på marken. Den genomförs i Natoregi, säger Brynjar Stordal, talesperso­n för norska försvarsma­kten, till TT, och hänvisar frågor om incidenten till Nato. Kände ni till att Turkiet dragit tillbaka soldater?

– Nej, jag kände inte till detta förrän nu då jag fått frågor om det.

Turkiet har varit medlem i Nato sedan 1952. Den senaste tiden har spänningar­na dock ökat mellan Ankara och Västmakter­na inom militärall­iansen efter Turkiets hårdföra svar på kuppförsök­et i landet förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden