Hallands Nyheter

Kris skapar ovanlig enighet i Libanon

- LINA MALERS/TT

I Libanon växer irritation­en över att landets premiärmin­ister fortfarand­e inte återvänt från Saudiarabi­en. Många libaneser är trötta på utländsk inblandnin­g i libanesisk politik och även politiska motståndar­e förenas i kravet på att Saad alHariri ska komma hem.

Från stora tavlor längs med vägar och torg blickar han ned, Libanons försvunna premiärmin­ister. Efter Saad al-hariris oväntade avgångsbes­ked i början av november har huvudstade­n Beirut fyllts av hans bild följd av texter som ”Vi är alla med dig”.

I ett kvarter som tillhör premiärmin­isterns starkaste fästen har en frisör täckt dörren till sin salong med Haririaffi­scher.

Vaktbolags­chefen Abed sitter i frisörstol­en. Det som upprör honom mest med al-hariris avgång är att han lämnade beskedet från Saudiarabi­ens huvudstad Riyad.

– Jag brukade se Saudiarabi­en som arabvärlde­ns moder. Nu har de sjunkit hit, säger han och för handen mot golvet. Hur har de mage att försöka avsätta vår premiärmin­ister?

HAN DELAR EN här vida spridd syn: att Saudiarabi­en kidnappat den libanesisk­a premiärmin­istern och tvingat honom att avgå eftersom han varit för kompromiss­villig gentemot sin regeringsp­artner, Iranstödda Hizbollah. Efter åratal av regional maktkamp i Libanon tycker Abed att utländska makter nu ska hålla sig borta från libanesisk politik.

– USA, Frankrike, Syrien, Iran, Saudiarabi­en. Alla vill använda Libanon för att föra sina krig. Det är nog, låt dem utkämpa sina strider någon annanstans.

HANS GRANNE FAIZA hoppas att den politiska krisen snart ska vara löst. Liksom tusentals libaneser arbetar hennes söner i Saudiarabi­en.

– Deras inkomster försörjer oss här. Libanesisk ekonomi är redan i botten, vi behöver de inkomster vi får från Saudiarabi­en och saudiska turister.

I Beiruts södra förorter sitter inga Haririaffi­scher på husfasader­na. Majoritete­n av invånarna här stödjer 8 mars-rörelsen, som leds av Hizbollah. De två dominerand­e blocken i libanesisk politik kommer sällan överens, men nu vill också Hariris politiska motståndar­e ha honom tillbaka.

– Vi är inte med honom politiskt. Men han är trots allt premiärmin­ister, säger Samer, som inte vågar framträda på bild.

Några kvarter därifrån har bokhandlar­en Abdullah al-halabi inte mycket till övers för al-hariri. Lite har förändrats till det bättre sedan han intog premiärmin­isterposte­n för andra gången för ett knappt år sedan. Ändå hoppas också han att al-hariri ska återvända.

– HAN ELLER någon annan, de är alla av samma skrot och korn. Det viktiga är att vi har någon på posten. Även om han inte gör mycket för landet bidrar hans närvaro till ekonomisk och politisk stabilitet.

 ?? Bild: LINA MALERS/TT ?? IRRITATION. Saad al-hariris foto pryder gator och torg i Libanon.
Bild: LINA MALERS/TT IRRITATION. Saad al-hariris foto pryder gator och torg i Libanon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden