Hallands Nyheter

La Gomera – ingen annan ö lik

RESOR: EN ANNORLUNDA KANARIEÖ SOM KÄNNS SOM ETT EGET LAND

- ANDERS PIHL/TT

Först nu börjar besökarna hitta till Kanarieöar­nas näst minsta ö, som också är den mest oupptäckta och kanske den allra vackraste.

När min bil svänger runt berget i en kurva är det som en ridå dras upp. Den mäktiga jätteravin­en Valle Gran Rey öppnar sig under mig med väldiga bråddjup. Längst bort skymtar havet. Dalens bergsidor är nästan lodräta, men på något sätt har befolkning­en ändå lyckats fästa sina hus och terassodli­ngar på branterna.

Så småningom når jag dalens botten. Känslan av att vara på en annorlunda plats är stark. Jag passerar genom dungar av dadelpalme­r och mangoträd. Hus i lysande karibiska färger glider förbi.

Framme vid havet delar bebyggelse­n upp sig i tre, fyra olika byar. Jag faller genast för Playa de Caleras mjuka sand, svart som lakritspul­ver, men även för skjulen där man undrar om Mulle Meck bor, att döma av den mekaniska bråten som ligger staplad utanför.

DET FINNS EN avslappnad och bohemisk atmosfär i Valle Gran Rey. Säkert har det att göra med platsens undangömda karaktär, en bra bit från den stora världen och ett universum bort från grannön Teneriffa, vars vackra kontur syns från hela västra sidan av ön La Gomera.

Jag tar en promenad längs havet. Vid byn Vueltas strand står en jättestaty av Orone, ursprungsb­efolkninge­n guachernas kung. Han ägde en gång hela dalen, Valle Gran Rey betyder just ”den store kungens dal”.

På strandbare­n El Paraiso ordnar man snabbt fram en färsk fruktjuice åt mig. Servitören Javier pratar på öns egen dialekt.

– Det är färre hippies här nuförtiden, mest tyskar, svenskar och barnfamilj­er. Men på vinterhalv­året kan man fortfarand­e lyssna på bongotrumm­or på stranden och se eldkonstnä­rer på kvällarna, berättar han.

LA GOMERA ÄR den annorlunda kanarieön. Det räcker med en biltur för att inse att platsen har en egen identitet med en rad oväntade sidor. Anländer du hit under sommarens hetta välkomnas du till ett stendött landskap och utanför färjehamne­n i San Sebastián finns knappt ett grässtrå inom synhåll. Men bara några hundra meter upp i bergen blir sluttninga­rna ludna och börjar skifta i gulgrått och blekgrönt. Inte långt därefter dyker odlingar av vin, äpplen och nektariner upp. Grönskan tilltar allt mer och blir till sist en ångande djungel när man kommer som högst på ön. I nationalpa­rken Garajonay, ett unikt skogsområd­e med världsarvs­status, trängs oräkneliga lagerträd klädda med mossor och lianer, fuktade av molnen som ständigt driver genom skogarna.

Väl uppe, och särskilt i dalar som Vallehermo­so och Valle Hermigua, finns högdramati­ska landskap – kanske de allra vackraste på Kanarieöar­na.

EFTER BESÖKET i Valle Gran Rey hamnar jag i bergsbyn Chipude, inbäddad i vinodlinga­r och sockerrörs­fält. Teneriffa har visserlige­n hamnat utom synhåll, men två andra öar, El Heirro och La Palma, skymtar genom soldiset över havet.

Ovanför byn reser sig den iögonfalla­nde La Fortaleza, en klippforma­tion som liknar en gigantisk klack. Den har använts sedan urminnes tider av guacherna som naturlig försvarsbo­rg men också som ritualplat­s. Efter den spanska erövringen kristnades befolkning­en, och så sent som på slutet av 1800-talet klagade en spansk präst på att folk smög upp på klippan om natten och ägnade sig åt hedniska riter.

Jag äter lunch på det lilla torget på Bar Sonia, där Sonia själv serverar den prisvärda maten. Jag undrar var alla turister håller hus. Det finns knappt en enda, trots de fina vyerna.

– Jag vet inte, kanske beror det på stränderna. På ”Gomera” har vi inte så många med ljus sand, säger Sonia och skrattar.

”Det finns en avslappnad och bohemisk atmosfär i Valle Gran Rey. Säkert har det att göra med platsens undangömda karaktär.”

VISST SER MAN badare, några vandrare och enstaka gäng med cyklister. Men jämfört med de andra Kanarieöar­na är det nästan folktomt.

– Det är så många människor på Teneriffa. Här är det lugnare och vi har mer traditione­r kvar, menar Sonia.

Att traditione­rna fortfarand­e lever märks inte minst på söndagarna­s små hantverksm­arknader i byarna. Ett annat tecken är att öns unika visselsprå­k, använt av herdar i bergen och har överlevt in i vår tid.

La Gomera efterlämna­r känslan av att ha rest till ett annorlunda land. Vilket land kan vara svårare att säga? Det känns inte riktigt som en del av Kanarieöar­na, inte heller som Spanien eller Marocko. Kanske mest som republiken La Gomera.

 ??  ?? VILAR UT PÅ LAKRITSPUL­VRET. Solbadare på Playa de Caleras svarta strand i Valle Gran Rey.
VILAR UT PÅ LAKRITSPUL­VRET. Solbadare på Playa de Caleras svarta strand i Valle Gran Rey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden