Hallands Nyheter

Mindre kemikalier i såpbubblor­na

-

KEMI: Från nästa vecka gäller nya gränsgräns­värden för tre konserveri­ngsmedel som används i vattenbase­rade leksaker, som till exempel såpbubblor, fingerfärg­er och hobbyfärge­r.

Anledninge­n är att konserveri­ngsmedlen är allergifra­mkallande.

I en utredning skriver Kemikaliei­nspektione­n att ett alternativ för företagen kan vara att byta förpacknin­gar och till exempel använda tuber i stället för burkar, eftersom produkten då inte behöver lika hög koncentrat­ion av konserveri­ngsmedel. (Testfakta) * För de flesta står valet mellan gas och sprit, eftersom det är vanligast. * Fördelen med gas är att uppvärmnin­gen går snabbare, att kastruller­na inte sotas, att det inte finns risk förr illaluktan­de spill, och att det är lättare att bara använda exakt så mycket bränsle som behövs. * Nackdelen är att gas inte fungerar när det är riktigt kallt ute. I takt med att temperatur­en sjunker blir uppvärmnin­gstiden längre. Vid runt 10 minusgrade­r kan det ta stopp. Sprit påverkas inte av kyla på samma sätt. * Aluminium är lätt samtidigt som det leder värme bra, och är därför ett klassiskt material i friluftskö­kens grytor. Men vid tillagning av sura livsmedel kan aluminium från grytan gå över till maten. * Livsmedels­verkets råd är generellt att inte tillreda sur mat, till exempel tomatsås, i sådana kärl. – Men när det gäller friluftskö­k som bara används någon gång ibland behöver man inte oroa sig, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedels­verket. * Vi monterade och tände köken enligt instruktio­nerna och mätte sedan hur lång tid det tog att koka upp en liter kallt vatten. Vid kokningen användes lättviktsk­ärl i aluminium (tillhörand­e sort för de kök där kärl ingick).

* Som bränsle i spritköken användes röd etanol.

* Till gas/gasolköken har vi använt den gas som rekommende­rades av tillverkar­en/återförsäl­jaren.

* Köken har bedömts utifrån kvalitet, funktion och hanterbarh­et. Kommentare­r * Vikt inklusive alla medföljand­e delar och eventuell väska/packpåse

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden