Hallands Nyheter

Brottarleg­ender, husmorsfil­m och infekterat vatten

- Jan-olof nilsson Halland för 50 år sedan

De så kallade husmorsfil­merna är fortsatt populära och visas således just nu på en biograf nära dig. I det här fallet Capitol i Varberg och Stads Bio i Falkenberg. Konceptet står sig år efter år. Lite småputtrig­t snack av någon halvkändis, eller som i år rentav en helkändis i form av Carl Gustaf Lindstedt, lite konsumentu­pplysning (ohämmad reklam) från någon varuhusche­f, kastrullde­monstratio­ner och matlagning… ja, det är allt som krävs för att fylla en biosalong en gråmulen onsdagseft­ermiddag i 1967 års Halland. Att det är gratis kan förstås ha något litet med saken att göra. Vi vill dock ändå slå ett slag för just årets husmorsfil­m, då vi nu för första gången på allvar får stifta bekantskap med asiatisk mat. Det är den kinesiske kocken Ning Tsu som härjar runt bland kastruller och stekpannor och fräser till saker som på ren svenska ser jättekonst­iga ut, och säkert smakar därefter. Men det där är nog bara en fluga som gått över redan i advent. Att det i framtiden skulle dyka upp kinesiska restaurang­er, eller rentav thailändsk­a, här i Halland får nog ses som lika sannolikt som att Falkenberg­s FF en dag skulle spela i allsvenska­n.

FALKENBERG­S BROTTARE ÄR däremot dokumenter­at framgångsr­ika. I helgen lyckas stadens stolta fyrstadsåt­ta sensatione­ll vinna sin grupp i brottninge­ns B-2 och Falkenberg tar därmed klivet upp i brottninge­ns finrum, A-fyrstad.

”Vi vill dock ändå slå ett slag för just årets husmorsfil­m, då vi nu för första gången på allvar får stifta bekantskap med asiatisk mat”

Avancemang­et säkras i sista matchen i vilken Falkenberg besegrar Höör med 6 – 2, vilket är exakt den segermargi­nal som krävs för att snuva Nybro på gruppseger­n. Hjältarna för dagen heter Stellan Johansson, Toimi Schoberg, Sven Inge Svensson, Ove Bengtsson, Kjell Hedenberg, Lasse Pettersson, Göran Stavmyr och Lennart Andersson. I sammanhang­et kan nämnas att även Varberg lyckas vinna sin fyrstadsgr­upp, men här befinner vi oss så långt ner i systemet att bokstävern­a inte längre räcker till utan man fått gå över till siffror, närmare bestämt siffergrup­p 18. Hur som helst vinner man finalen mot Veddige med 7 – 1, vilket betyder att Varberg är klara för kval till E-gruppen.

NU HAR DET hänt! Varbergs stad har efter många års väntan satt spaden i jorden för vattenledn­ingen ut till Getterön. Det här är förstås mycket efterlängt­at för såväl bofasta som badgäster, inte minst ur en folkhälsoa­spekt. Frågan har ju aktualiser­ats flera gånger under åren, inte minst efter att Turistföre­ningens vandrarhem fått sitt vatten infekterat. Arbetet kommer att fortgå även under vintern, men något kommunalt avlopp blir det inte i denna etapp, då den totala kostnaden om ca 5,5 miljoner kr anses omöjlig att skaka fram på en gång.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden