Hallands Nyheter

Siktar på fjärde raka Em-guldet

- INGELA AHLBERG TT

De svenska curlinglag­en är förstarank­ade inför EM, så chanserna till svenska medaljer för 43:e året i följd är stora. Niklas Edins lag siktar på fjärde raka Em-guldet.

Den här säsongen ligger största fokuset på OS i februari. Niklas Edins lag kommer därför inte toppformad­e till EM i Schweiz.

– Vi har gett oss en längre uppbyggnad­sfas, har byggt formen lite långsammar­e för att vi vill vara i toppform till OS. Vi hade också ett par skador i somras som gjort att uppbyggnad­sfasen blev längre, säger Niklas Edin.

Han själv opererade ryggen i somras. Nu är han nästan smärtfri och kan spela curling utan besvär.

I HÖST HAR svenskarna vunnit två stora tävlingar i Schweiz och gått till final i två kanadensis­ka tävlingar.

– Det har gått väldigt bra i höst. Vi satsade hårt på Schweiz-tävlingarn­a som var lite mer likt Os-konkurrens­en eftersom det inte var så många kanadensis­ka lag med.

Eftersom OS har största prioritet skulle inte ett missat Em-guld betyda så mycket för Edin & Co.

– Får vi bara ett kvitto genom bra spel, då skulle inte en guldmiss störa. I EM vill vi prestera bra, vi vill visa att vi kan föra matcherna som vi ska och inleda matcherna bra. För då får vi ingen onödig press på oss.

Niklas Edin är på det klara med att det svenska laget är favorit till Em-guldet.

– Schweiz har också tagit stora kliv, det skulle kunna bli väldigt jämnt mot dem. Norge var fruktansvä­rt bra den förra Os-säsongen, men har inte varit så bra åren emellan. Ju närmare OS man kommer desto bättre har de blivit. Och Skottland var grymt bra i fjol, säger han.

DET SVENSKA DAMLAGET, med Anna Hasselborg som skipper, är också världsetta efter en fin höst. Svenskorna tog Em-silver i fjol i sitt allra första mästerskap tillsamman­s och siktar på att försöka slå de två senaste årens Europamäst­are från Ryssland.

– Kapacitete­n finns för guld, men det är väldigt tufft på damsidan, det finns många utmanare om medaljerna, säger förbundska­ptenen Peja Lindholm. * EM spelas i St Gallen i Schweiz mellan den 18 och 23 november. * Deltagande lag, damer: Sverige (Anna Hasselborg, Sara Mcmanus, Agnes Knochenhau­er, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin och coach Maria Prytz), Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ungern, Italien, Ryssland, Skottland, Schweiz och Turkiet. * Herrar: Sverige (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffe­r Sundgren, Henrik Leek och coach Fredrik Lindberg), Österrike, Tyskland, Italien, Nederlände­rna, Norge, Ryssland, Skottland, Slovakien och Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden