Hallands Nyheter

Låtresulta­tet: ”It’s a long way to paradise”

MUSIK: SÅ LÅTER NÖJESREPOR­TERNS ”HIT”

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se 0721-91 12 67

Jag ryser lätt och ryggar när jag hör den första inspelning­en av min egen röst. Det är nästan illamående­framkallan­de. (På hn.se kan man lyssna på denna första oredigerad­e inspelning). Att man är så fånig? Att det är så pinsamt att höra en röst som inte låter som alla röster man är van vid att höra på radion och tv-program? Det värsta är att jag verkligen försöker.

HÄR STÅR JAG och försöker sjunga körfint och ändå låter det bara ansträngt, nasalt och lite falskt. Det här är att ta mig utanför den berömda comfort-zonen, på riktigt.

Men så börjar Johan El Khoury dra i ljudspåret på datorskärm­en. Där jag inte nådde upp, drar han upp tonen för hand, och lägger den där den ”ska ligga”. Efter några drag, lite här och lite där, är det inte så pinsamt att höra sin röst längre.

– Den här tog du till och med själv! Den behöver jag inte fixa, säger han uppmuntran­de.

Vi pratade redan vid första tillfället om att jämföra min röst, utan korrigerin­g, med det färdiga resultatet.

– En tjej jag jobbade med sjöng bra, absolut, men när inspelning­en var klar lät det som en riktig hitlåt. Det är så jag jobbar, säger Johan El-khoury.

Skulle kunna bli något på riktigt, tycker Johan El-khoury om den färdiga låten. Olik Robyn, tydlig röstredige­ring men en popdänga som fastnar, tycker artisten själv.

JA, JAG SKULLE behöva lite autotune, sa jag då, i början av arbetet.

– Men när folk hör auto-tune i dag stör de sig på det. De hör vad det är. Jag mixar så att man inte hör auto-tunen. Det är vår magi!

Magi eller inte. På en dag har vi skrivit och spelat in en låt. Men infriades löftet? Kunde jag, utan erfarenhet eller talang genomföra min idé? Låter det som Kleerup och Robyn?

NEJ, DET KAN jag inte säga. Men det kan man knappast vänta sig efter en dags arbete. Det hade varit förnedrand­e för Kleerup och Robyn, om så var fallet. Men vi har fått ihop en låt. Den är dansig, 90-talsaktig och poppig. Och man hör inte att jag inte kan sjunga. Även om det (i alla fall för mig själv) hörs tydligt att min röst är justerad.

Johan, vad tycker du om slutresult­atet?

– Jag är oväntat nöjd. Texten blev bra, din röst var grym och den passar perfekt till den stilen, 90-talssynthp­op. Jag tror att det skulle kunna bli något, på riktigt. Jag brukar visa mina grejer för kompisar och andra kunder och responsen på den här låten har varit jättebra.

Vi hade ”With every heartbeat” som inspiratio­n. Blev det likt tycker du?

– Genremässi­gt blev det ganska likt. Och vi har en liknande basgång i refrängen. Men i övrigt är det mycket i musiken, bland instrument­en, som skiljer sig åt.

Vad är meningen med att skapa en låt på bara en dag? Kan det verkligen bli kvalitetsm­usik på så kort tid?

– Ja, verkligen. Många av låtarna som cirkulerar nu, som har många lyssningar på Spotify och Youtube, är gjorda på bara några timmar. Sätter man bara ”viben” går det snabbt att göra resten.

GÅ IN PÅ hn.se och lyssna på slutresult­atet och bedöm själv. Kan vem som helst spela in en hit? Jag tycker inte att låten liknar Robyns. Och jag tror att de flesta hör ”auto-tunen”. Men jag har gått och sjungit på låten i över en vecka nu. Den sätter sig! Och det brukar vara ett gott tecken, när det kommer till popdängor.

”Jag är oväntat nöjd. Jag tror att det skulle kunna bli något, på riktigt”

JOHAN EL-KHOURY

låtskrivar­e och producent

 ??  ?? KARRIÄRBYT­E. Journalist­en Malin Eirefelt byter tangentbor­d mot mikrofon för en dag. Resultatet finns nu att lyssna på på hn.se.
KARRIÄRBYT­E. Journalist­en Malin Eirefelt byter tangentbor­d mot mikrofon för en dag. Resultatet finns nu att lyssna på på hn.se.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? VID SKÄRMARNA. Johan El-khoury har skrivit, spelat in och producerat låten.
VID SKÄRMARNA. Johan El-khoury har skrivit, spelat in och producerat låten.
 ??  ?? NY STUDIO. Johan El-khoury har öppnat Soul Family Entertainm­ent.
NY STUDIO. Johan El-khoury har öppnat Soul Family Entertainm­ent.
 ??  ?? MÅNGA TANGENTER. Låtarbetet sker helt digitalt.
MÅNGA TANGENTER. Låtarbetet sker helt digitalt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden