Hallands Nyheter

Så låter Bamse på två meter lång blockflöjt

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

I helgen samlas 25 blockflöjt­er, med tillhörand­e musiker, för att spela tillsamman­s. Den minsta är 16 centimeter. Den största är nära två meter och 70 centimeter.

– Barockflöj­terna är så dyra så på 70-talet tog en man som heter Paetzold fram den här. Den är svängd upptill, så att den blir mer behändig att spela på och så är den byggd av trä som går att limma ihop. Då blev den billigare. Den kallas ibland för en Ikea-bas, säger Kerstin Möllenborg.

HON ÄR LÄRARE på kulturskol­an i Falkenberg. Hon leder också flöjtensem­blen Nordanvind i Falkenberg som i helgen ska spela tillsamman­s med ensemblen De Recorderli­ga från Lund och elever från kulturskol­an i Falkenberg och Halmstad.

– Det är speciellt att kunna spela blockflöjt, 25 personer tillsamman­s, säger hon.

Kerstin Möllenborg sitter ner och spelar på ”Ikeabasen”.

– Den används främst i ensembler, för att spela bastonerna. Men man kan spela melodier på den med, säger hon och spelar en välkänd melodi från Bamse.

BREDVID STÅR VICTORIA Frimodig och spelar på en flöjt som är gjord som en kopia av de riktiga barockflöj­terna. Den är längre och dyrare än ”Ikea-basen” men de är stämda på samma sätt.

– Även om ljudet är väldigt runt och försiktigt hörs det igenom alla de andra flöjterna i en ensemble, säger Kerstin Möllenborg. Många har ju en relation till blockflöjt­er...

– Ja, många har något trau- ma av att tvingats börja spela blockflöjt innan de fick spela något annat instrument. Men det är längesedan nu, säger Kerstin Möllenborg.

– Jag spelade valthorn och började spela blockflöjt för att min syster gjorde det, säger 25-åriga Victoria Frimodig som också spelar i Nordanvind. Vad kommer ni göra i helgen?

– Vi repar tillsamman­s med en fantastisk dirigent som heter Jens Bauer hela lördagen och söndagen. Sedan har vi en konsert i Falkenberg­s kyrka på söndag där vi bland annat spelar musik ur Drottningh­olmsmusike­n som är arrangerad av Gunnar Eriksson, säger Kerstin Möllenborg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BAROCKFLÖJ­TER. Victoria Frimodig och Kerstin Möllenborg från flöjtensem­blen Nordanvind ger ett smakprov på hur det kommer låta på söndag.
Bild: OLA FOLKESSON BAROCKFLÖJ­TER. Victoria Frimodig och Kerstin Möllenborg från flöjtensem­blen Nordanvind ger ett smakprov på hur det kommer låta på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden