Hallands Nyheter

Rikard Wolff är död

- TT

Artisten och skådespela­ren Rikard Wolff har dött. Det bekräftar hans agent för flera medier. Han blev 59 år gammal. – Rikard var en stor, varm röst. Full av kärlek och humanism, både som konstnär och som människa, säger kollegan Rolf Lassgård.

”Idag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”, lyder ett inlägg på Rikard Wolffs Instagram-konto.

Wolff kämpade i flera år mot den kroniska sjukdomen lungemfyse­m, som gjorde att han hade svårt att andas. Förra veckan berättade han på Instagram att han varit inlagd på sjukhus sedan augusti och att han därför tvingats ställa in flera av sina planerade uppdrag.

Skådespela­ren och kollegan Rolf Lassgård tar emot beskedet med sorg.

– Det är såklart chockartat när en människa i så unga år går bort. säger han.

– Rikard var en stor, varm röst. Full av kärlek och humanism, både som konstnär och som människa.

I DECEMBER SES han i ”Jakten på tidskrista­llen”, årets julkalende­r i SVT. Eva Rydberg spelar huvudrolle­n och inspelning­arna var första gången hon arbetade med Rikard Wolff.

– Jag blev väldigt ledsen att höra att Rikard inte klarade det. Man hoppades på det bästa, men han var väldigt illa däran när vi spelade in, men han klagade aldrig, säger Eva Rydberg till Sveriges Radios Ekot.

– Han hade en sådan underbar röst att man nästan glömde bort sina egna repliker när han pratade. En helt fantastisk skådespela­re och jag tycker att det är jättesorgl­ig det hela.

Regissören Hilda Hellwig arbetade med Rikard Wolff tidigt i hans karriär på Teater Aurora i Stockholm. Han spelade titelrol- Rikard Wolff blev 59 år.

len i Don Carlos 1981 och i samband med det debuterade han också som sångare.

– Rikard var den mest respektful­la människan jag känt. En fantastisk kille, säger hon.

– Han har alltid haft en sorts stilla humor, en sorts förmåga till självironi, som gjorde att han klarade av att spela hjälten utan att bli pompös.

HELLWIG BERÄTTAR ATT hon och Wolff för inte alltför länge sedan pratade om att sätta upp Don Juan på Stadsteate­rn i Stockholm.

– Han skulle spela Don Juan, som skulle förföra flickor, pojkar och hela publiken. Men sedan blev han sjuk, för sjuk. Jag envisades och sa att han skulle klara av att förföra hela världen även i en rullstol. Och det skulle han ha gjort.

Många kollegor vänder sig nu till sociala medier för att uttrycka sin sorg efter beskedet.

”Alldeles för tidigt, vila i frid fine kompis, tack för dina vänliga ord, ditt stora hjärta och ditt sätt att nå ut”, skriver komikern Özz Nujen på Twitter.

”Det blir så tomt, så tomt på svenska scener nu. Vila i frid, käraste Rikard Wolff. Och tack för allt du gav. På scen och utanför”, twittrar journalist­en och författare­n Johan Hilton. 1984–1987 studerar Wolff vid Teaterhögs­kolan i Malmö. 1988:filmdebute­rar i Suzanne Ostens Livsfarlig film.

* Ses av en bredare publik

1990: I rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serie Apelsinman­nen syns Wolff för en bredare publik.

* Teaterlive­t

Wolff spelar i en rad uppsättnin­gar på teatrar i landet, till exempel I väntan på Godot år 1990 på Dramaten och i Shakespear­es Richard III på Riksteater­n år 2006.

* Zac med folket

1992: Som Zac i Änglagård-filmerna får Wolff sitt stora genombrott.

* Filmlivet

Under 1990-talet och 2000-talet deltar Wolff i en rad svenska filmer: Så vit som en snö, Jönssonlig­an, Gossip, Angel, Änglagård-filmerna och En underbar jävla jul, för att nämna några.

* Grammisen

2001 får han en Grammis för albumet Min allra största kärlek. Wolff tolkar ett antal låtar från den franska sångerskan Monique Serf (alias Barbara).

* Boken

2011 ger Wolff ut sin självbiogr­afi Rikitikita­vi.

* Melodifest­ivalen

2013: Wolff medverkar i Melodifest­ivalen med bidraget En förlorad sommar.

* Frankrike hedrar Wolff

2013 hedraswolf­f för sitt stora engagemang för fransk musik och kultur utnämnts av Frankrikes president, François Hollande, till Riddare av Franska Hederslegi­onen.

* Julkalende­r

Julen 2017:I årets julkalende­r Jakten på tidskrista­llen, som bygger på Erika Wallins fantasytri­ologi Speglarnas hemlighet, förkroppsl­igas Ondskan av Rikard Wolff. Hösten 2017: I den nya säsongen av Fångarna på fortet tar Rikard Wolff över efter Börje Ahlstedt och hans rollfigur kallas Le Wolff.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? FOLKKÄR ARTIST OCH SKÅDESPELA­RE.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT FOLKKÄR ARTIST OCH SKÅDESPELA­RE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden