Hallands Nyheter

Bråk om dasset på ön

VARBERG: NÖDIGA FÅR HÅLLA SIG TILLS VIDARE

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kan dasset på Skrivarekl­ippan vara Sveriges mest omskrivna? Oavsett vilket pågår nu en ny rond i detta ”dassgate”. Vem ska sköta det? Därom tvistar kommunens tjänstemän.

Sommaren 2016 slog förre kommunalrå­det Ture Isaksson (S) larm om dasset på Skrivarekl­ippan. Som turistguid­e reagerade han över dassets dåliga skick och otömda stinkande latrintunn­or.

En ”skamfläck” tyckte även kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M) och lovade att agera. Jonas Schröder på Getteröbåt­arna fick i uppdrag att tömma dasset och det gjorde han också.

LEIF ANDERSSON PÅ kommunstyr­elsens förvaltnin­g fick av Statens Fastighets­verk löfte om att en rivning och ett nybygge var okej, såvida det nya dasset uppfördes på exakt samma plats som det gamla. Ps-elever och nyanlända flyktingar anlitades att riva och bygga. I juni var det nya dasset på plats. Kostnad: 39 800 kronor.

Kommunstyr­elsens förvaltnin­g skeppade över skötseln av dasset på hamn- och gatuförval­tningens hamnavdeln­ing. Där slog man bakut. Ingen där var intressera­d av att hantera latrintunn­orna. Jonas Schröder som kör Getteröbåt­arna fick frågan från Jan Johansson på hamnavdeln­ingen om han kunde sköta dasset under sommaren och jo, det kunde han. Jonas Schröder har gjort jobbet och fakturerat 9 000 kronor för årets tömningar.

Dasset på Skrivarekl­ippan var kasst. Det revs och ersattes med ett nytt. Slutet gott, allting gott? Glöm det. Nu är dasset slagträ i ett internt kommunalt bråk. Nödig? Håll dig!

TROTS DENNA KONKRETA lösning på dassproble­met vill hamn- och gatuförval­tningen få klarhet i ärendet. Jan Johansson och Jenny Bergström, chef för drift och anläggning, har tagit fram ett så kallat åtgärdsval – ett slags miniutredn­ing – om en ny offentlig toalett på ön.

Förvaltnin­gen säger att det krävs en ny toalett som följer kommunens plan för offentliga toaletter om hamn- och gatuförval­tningen ska ansvara för driften av en toalett på ön.

LEIF ANDERSSON PÅ kommunstyr­elsens förvaltnin­g tycker att dassfrågan fick en smidig lösning när han lyckades få ett ja från Statens Fastighets­verk om ett nybygge.

– Ska hamn- och gata göra en förstudie för en så här liten sak – då tycker jag att det förstoras upp lite. Om kommunen inte har folk som kan sköta dasset kan man väl köpa in den tjänsten? Men det ska inte ligga på kommunstyr­elsen utan på hamn- och gatunämnde­n, säger Leif Andersson.

– Det har inte varit någon stor apparat med det här dasset tidigare och det har stått där i många år. Båtägarna är nog ganska nöjda med att det blev fixat.

JENNY BERGSTRÖM PÅ hamn- och gatuförval­tningen ser det från ett annat håll. – Båtklubbar­na har skött dasset på eget initiativ tidigare. Det här är inte ens kommunal mark så vi har inte haft några åtaganden där över huvud taget.

– När frågan kommer till vår förvaltnin­g om vi kan sköta det svarar jag ”nej, det kan vi inte”. Det här är ingen offentlig toalett. Vårt uppdrag är att sköta de offentliga toalettern­a och de ska i största möjliga mån följa den plan som klubbats igenom av vår nämnd. Det här dasset är därigenom inte någon offentlig toalett, säger Jenny Bergström och fortsätter:

– Jag låter som världens byråkrat nu och jag tycker själv att det är jättetråki­gt. Men när vi gör saker måste jag ha något i handen som förklarar varför vi gör på ett visst sätt. Annars kan det ju poppa upp toaletter var som helst: på Vendelsö, i Åkullaskog­en, på Balgö. Någon kanske vill ha en toalett utmed Kattegatts­leden? Det kan inte byggas en toalett bara för att det varit av hävd att båtfolket åkt dit. I så fall måste kommunen besluta ordentligt om att det ska vara en offentlig toalett.

 ??  ?? DISKUTERAS. Det gamla dasset på Skrivarekl­ippan revs på försommare­n och ersattes med ett nytt likadant på samma plats.
DISKUTERAS. Det gamla dasset på Skrivarekl­ippan revs på försommare­n och ersattes med ett nytt likadant på samma plats.
 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ??
Bild: MARIA HJULSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden