Hallands Nyheter

Sportig Nisse varvar äntligen ned

BIODLARE: HAN HAR OCKSÅ ÅKT 31 VASALOPP

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Nisse Otterdahl fyller 70 år den 21 november men det är först nu som han börjar njuta lite pensionärs­liv. Först efter 35 år kan han unna sig fria söndagar.

Fram tills nyligen kallade grisarna på honom sju dagar i veckan.

– På lördag och söndag kunde jag ligga och dra mig lite längre. Istället för att stiga upp klockan sex på morgonen gick jag upp klockan åtta. – Det är skönt nu att rå sig på ett annat sätt, säger han.

Som mest skötte han 100 suggor, totalt mellan 800 och 900 grisar, det är många att ta hand om.

ETT ANNAT STORT intresse som Nisse Otterdahl har gjort sig känd för, är biodling. Han har tillverkat prisbelönt honung . Även där kommer hans känsla för andra levande var- elser fram. Som att han sällan har på sig skyddsutru­stning eftersom han anser att det är otympligt. Bina tycks acceptera honom som han är och han blir väldigt sällan stungen.

–Jag försöker avla fram snälla bin som är lätthanter­liga, förklarar han.

Nisse Otterdahl älskar att vara ute i skog och mark och är uppvuxen på en gård i närheten av hemmet i Olofstorp där han bor med sin fru Ingrid. Tillsamman­s har paret fem barn.

–Det är en rikedom. Pengar är ingenting mot att ha en stor familj, säger Nisse.

Inget av barnen har gått i sin pappas fotspår i lantbruket. Äldsta dottern Helena jobbar på fritids, Karin är ekonom, Erika jobbar med redovisnin­g, Daniel inom data och Linnea är elektriker. Det som också gläder föräldrarn­a är att alla barnen med familjer bor i Varbergs kommun.

–De har varit ute och rest i världen allihop men som tur är har de inte stannat utomlands utan kommit tillbaka hem, säger Nisse Otterdahl.

Han är envis och seg enligt egen utsago och det är lätt att ta honom på orden när man hör att han har

åkt 31 Vasalopp. Hans recept på framgång är att träna intensivt men inte längre än två och en halv månad innan loppet körs.

– Jag tränar aldrig före den första januari. Då blir det bäst. Jag kör 50 mil på träning varje år före vasaloppet, säger Nisse Otterdahl

ÖVRIGA DELAR AV året brukade han hålla igång genom att spela fotboll. Men nu har han lagt fotbollssk­orna på hyllan och tycker kanske att det räcker med att han uppnådde målet att göra 30 vasalopp och bli veteran.

– Ja, kroppen orkar inte så mycket längre. Det räcker kanske att jag fick kört ett lopp som veteran, säger Nisse.

Men han fortsätter att träna skidåkning och älskar skidspåret i Åkulla. Riktigt hur han ska fira sin födelsedag på tisdagen har han inte bestämt, kanske blir det med hustrun Ingrid som enda sällskap. Lördagen den 25 däremot håller han öppet hus.

Ja, då blir det kalas i huset, säger Nisse.

DEN MEST SPEKTAKULÄ­RA födelsedag­en han har varit med om hittills var när Ingrid fyllde 50 år. Hennes födelsedag sammanfall­er med Nobeldagen den 10 december. En dröm var att få komma till Nobelfeste­n men hur de än försökte så gick det inte. Det slumpade sig så att Ingrid var inskriven på Ultuna lantbruksu­niversitet för att gå en kurs. Som student kunde hon köpa en lott till Nobelmidda­gen.

–Till vår förvåning kom ett brev hem en månad före festen där det stod att hon hade vunnit. Inbjudan var för två personer så jag fick följa med upp till Stockholm och det var en fantastisk upplevelse.

 ??  ?? JOBBAR PÅ. Trots att Nisse Otterdahl är pensionär har han fullt upp. Han tar fortfarand­e fram egen honung.
JOBBAR PÅ. Trots att Nisse Otterdahl är pensionär har han fullt upp. Han tar fortfarand­e fram egen honung.
 ?? Bild: CAMILLA HENTSCHEL ??
Bild: CAMILLA HENTSCHEL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden