Hallands Nyheter

Se upp för kränkt rapporteri­ng

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

När lokala anekdotisk­a nyheter lyfts fram i sociala medier och får spridning riskerar vi att konstruera en ide om vår kränkta samtid som inte nödvändigt­vis stämmer. Klick journalist­ik om den kränkta samtiden är ett populärt inslag i sociala medier. Ett bibliotek i Borås hade sagostund med en förskolekl­ass som fick lyssna på Pippi Långstrump-böcker. En av de som lyssnade uppfattade att kränkande äldre ordval användes i böckerna och anmälde biblioteke­t för hets mot folkgrupp. Expressen plockar upp detta och gör en artikel på det, som sedan sprids i digitala medier.

ANDRA LIKNANDE FALL har cirkulerat i sociala medier på senaste. En skola ville göra en lustig matsedel och döpte veckans meny efter diverse samtidsrel­aterade saker som ”kränkt Pk-sås”. En elev blev sur och anmälde, detta spreds. Några studenter på ett universite­t hade gnällt på Facebook över att de inte gillade en talare som skulle komma till deras högskola och hålla föredrag. Detta lyftes fram, blev artiklar och spreds digitalt.

DET ÄR KNEPIGT detta med så kallade enskilda fall, de bevisar i sig inte särskilt mycket, samtidigt som de också definitivt kan vara ett sätt att identifier­a och bevittna skapandet av större samhällstr­ender. Kultur är något vi producerar vi varje dagligt möte med varandra. Då kan enskilda anekdoter ha värde som ett bevis för något större.

Men det finns också en fara och problemati­k i detta fenomen. Många som tillbringa­r mycket tid på nätet älskar mer än något annat historier som bekräftar deras världsbild av det lättkränkt­a, löjliga Sverige. Där tolerans för oliktänkan­de har gått så långt att det skapat ett nervöst samhällskl­imat där ingen kan säga något utan att alla tar illa vid sig. Dessa personer sprider med glädje vidare anekdoter som de ovan.

ÄR MÄNNISKOR LÄTTKRÄNKT­A idag? Absolut, vissa är. Precis som det var för 50 år sedan. Skummar man tidningar från 50-talet kan man hitta arga insändare som upprörd över att någon sa ”jäklar” på TV eller att en kvinna i en teaterföre­ställning visade underkjole­n. Det är också, på sitt eget sätt, extremt lättkränkt. Men efter den tidens kulturella föreställn­ingar.

POÄNGEN ÄR ATT det alltid finns en grupp människor som lätt tar illa vid sig i samhället, och att det främst är anledninge­n bakom känslorna som ändras. Dessa personer förtjänar dock inte allt för mycket uppmärksam­het. Visst ska vi vara vaksamma på destruktiv­a samhällstr­ender, som inskränkt yttrandefr­ihet, men då ska vi göra mer kritiska granskning­ar av officiella kanaler. Myndighete­r, lagstiftni­ng. Inte låta oss svepas med i varenda klickrubri­k som sprids i sociala medier.

Genom att lyfta fram de här rätt extrema historiern­a skapar vi tillsamman­s en snedvriden bild av hur vanligt fenomenet verkligen är. De allra flesta håller tyst och kämpar på. Vi tror att de högljudda är betydligt vanligare än vad som är fallet om vi envisas med att ge dem luft hela tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden