Hallands Nyheter

Nyval enda återståend­e lösningen?

LEDARSKAP. Angela Merkel må nu ha havererade regeringsf­örhandling­ar på sitt politiska CV, men en sak kan man aldrig ta ifrån henne – principfas­theten.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

SIGNERAT 22/11. Tyskland är viktigt för Europa. Landet har under en mycket lång period räknats som världsdele­ns draglok. Det gör att många nu håller andan. Men även om denna viktiga regeringsb­ildning gått mot vägs ände, så kommer de discipline­rade tyskarna lösa det.

Förbundspr­esidenten, Frank-walter Steinmeier, påminde nyligen alla partier om att ta ansvar. Det är Tysklands fortsatta politiska stabilitet och inte minst, trovärdigh­et, som annars står på spel. Detta återspegla­s också sett till den europeiska debatten om Tyskland. 70 år av stabilitet är på väg att ta slut.

MÖJLIGEN KOM FDP:S partiledar­e Christian Lindner med ett oerhört oväntat avhopp från förhandlin­gsrundan, kallad Jamaicakoa­litionen på grund av partifärge­rna för CDU, CSU och Die Grünen. Hans uttalande var däremot desto tydligare. Det är bättre att inte styra, än att styra på felaktiga grunder. Merkel hade antagligen inte kunnat uttrycka det bättre själv. För principfas­tare samtida europeisk politiker får vi leta länge efter. Det är inte för inte som hon lyckats navigera rätt bland alla ofantliga stormar som rått under hennes tolv år vid makten i Berlin. Men behövde Lindner verkligen fyra veckor att komma fram till detta?

Förbundska­nslern har klarat av att både uthärda, som styra upp, finanskris­er och flyktingvå­gor. Ingen enkel uppgift, men någon behövde ta dessa händelser på allvar. Motståndet, och framför allt hatet, som följt under senare år, hade knappast kunnat vara hårdare. Men Europa behövde en ansvarsful­l ledare, och Merkel axlade den rollen. Därför ansågs regeringsb­ildningen ohotad.

NU SITTER HON dock ganska i en ganska svår sits. Hon valde att gå till val under en politiskt orolig tid, en tid som politiskt nära på emellanåt urartat. Valresulta­t blev därefter. Missnöjet är på sina håll konstant. Särskilt i brunkolstä­ta Brandenbur­g, Nordrhein-westfalen, Sachsen och Sachsen-anhalt. Anledninge­n är den gröna omställnin­gen. Och denna har bevisligen haft påverkan.

För att ta den tyska brunkolsin­dustrin. Den står enligt en studie från tyska Arepo Consult för cirka 20 000 arbetstill­fällen. Långt färre än de omkring 115 000 som kolet sysselsatt­e, inklusive gruvor och kraftverk, vid tiden för återföreni­ngen, 1991. Detta kan jämföras med sektorn för förnybar energi. Cirka 330 000 människor sysselsätt­s. Det är därför förståelig­t att kolindustr­ins politiska makt ständigt decimerats. Men ändå finns här fortfarand­e tillräckli­g politisk hävstångsk­raft att hämta för de partier som stryker denna industri medhårs. Att då vara påskyndare av nedstängni­ngen av kraftverke­n, får konsekvens­er.

TILLFÖR VI DÅ invandring och flyktingpo­litik, och skattefråg­or, så börjar det tyska loket kränga betänkligt. Då gäller det att kunna uppvisa handlingsk­raft. Uppenbarli­gen något FDP inte klarar av.

Även om det, vilket det mesta tyder på och även är tyskarnas önskan, blir nyval. Vi kan vara ganska säkra på att loket inte kommer spåra ur. Vi måste komma ihåg att, när ledare som Angela Merkel lämnar makten ifrån sig, finns det oftast lika kompetenta kandidater som är redo att ta vid. Bara de släpps fram.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER ??
Bild: MARKUS SCHREIBER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden