Hallands Nyheter

Rivning – en förändring som inte kan göras ogjord

-

LINDBERG. På kvällen 14/11 såg jag programmet ”Det sitter i väggarna” (SVT1). Blev starkt påmind om ett annat, mycket enklare hus, men minst lika välbevarat: Lindbergs rivningsho­tade prästgård.

Lindbergs prästgård, från slutet av 1840-talet, har varit ett hus som bevarats väl. Utvändigt syns en rappad större mangårdsby­ggnad; invändigt en planlösnin­g med rummen i fil, kakelugn, takstuckat­ur, breda dörrar med tunna dörrblad (de flesta i original), kraftiga, vackra dörrfoder, mm. På den oinredda vinden kan man tydligt se husets förändring­sperioder, t ex tillbyggna­den av pastorsexp­editionen vilket förlängde huset åt söder.

HELA PRÄSTGÅRDS­MILJÖN, menar jag, är värd att beakta. Här har mycket förändrats genom åren. Träd måste ju bytas, uthus har rivits, byggts om, och anpassats i omgångar. Ändå framstår ännu miljön som en harmonisk helhet. Och bevarade trädgårdsk­artor från 1800-talets förra hälft kan ge inspiratio­n till en än mer bevarad/ rekonstrue­rad miljö. Om man vill.

Kyrkbyn präglas av helheten: Kyrka, prästgård, församling­shem, skola, Klockaregå­rden och den ännu delvis bevarade miljön runt prästgårds­arrendet – omgärdande den vägkorsnin­g som blev knutpunkt i den framväxand­e byn. Detta skapar en miljö värd att värna om. Om man prioritera­r rätt. Särskilt i nutiden då allt fler prästgårda­r säljs och försvinner.

En rivning av prästgårde­n förstör naturligtv­is detta: huset, trädgården, träden, miljön. En förändring som inte kan göras ogjord. Är det verkligen möjligt/lämpligt ur kulturmilj­ösynpunkt, historiska övervägand­en, mm?

DET FINNS GIVETVIS andra aspekter (pengar, ekonomi, lönsamhet, osv) som jag inte kan överblicka.

Säkert är många möjliga lösningar prövade och sammanvägd­a. Detta blir alltså prioriteri­ngen? Bort med det gamla – bygg nya hus.

Det måste såklart göras prioriteri­ngar. En levande församling är inte detsamma som sina hus eller sin kulturmilj­ö. En levande församling är en gudstjänst­firande församling som med ord och handling vittnar om Vägen till livet: Jesus Kristus. Men i en allt mer historielö­s tid, och i en bygd där hembygdsrö­relsen länge varit stark och insiktsful­l behövs också de synliga sambanden med historien för att skapa en levande nutid.

SJÄLVKLART SKALL församling­ens beslutande organ fritt resonera, prioritera och förvalta sina fastighete­r; och jag, som numera, är utomståend­e har ingen särskild rätt till synpunkter i denna fråga. Vi bodde och levde väl i prästgårde­n under 18, för oss, viktiga år. Inget märkvärdig­t med det. Det var ett stort privilegiu­m, och vi gladdes verkligen åt det fina i den välbevarad­e miljö. Snart verkar det som om den inte skall finnas mer. En förändring som inte kan göras ogjord.

Björn Bäckersten

tidigare kyrkoherde i Lindberg

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HARMONISKT. Hela prästgårds­miljön, menar jag, är värd att beakta.
Bild: ANNIKA KARLBOM HARMONISKT. Hela prästgårds­miljön, menar jag, är värd att beakta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden