Hallands Nyheter

”Satan” på bilen godkändes inte

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

”Bara ett par procent får avslag för att kombinatio­nen kan vara stötande”

EVA ISAKSEN Utredare på Transports­tyrelsen

Transports­tyrelsen låter inte en varbergare i 30-årsåldern köpa sig en registreri­ngsskylt med kombinatio­nen SAY10.

I sitt avslag skriver Transports­tyrelsens utredare Eva Isaksen att teckenkomb­inationen SAY10 ”kan uppfattas som stötande”. När HN ringer upp förklarar hon varför.

– ”SAY10” uttalas satan på engelska och vi godtar inte några religiösa inslag, säger Eva Isaksen till HN.

Gäller det även om det skulle vara någons egna namn? Det finns ju ett före detta ishockeypr­offs från Slovakien som heter Miroslav Šatan?

– Det är ju en hypotetisk fråga och vi måste ändå fråga oss om hur allmänhete­n uppfattar det och om det är okej att ha på en skylt. Det är ju fler personer som vet vem den religiösa satan är än hockeyspel­aren.

Jesus kan man ju också heta…

– Ja, men det är ingen som har ansökt om att ha det på en registreri­ngsskylt, så det får vi bedöma om det dyker upp, säger Eva Isaksen.

”SAY10” ÄR ÄVEN ett album av metalbande­t Marilyn Manson och artisten med samma namn. Han heter egentligen Brian Warner och sägs vara influerad av den brittiske ockultiste­n Aleister Crowley (1875–1947) och den amerikansk­e satanisten Anton Lavey (1930–1997).

– Ja, men avslaget har ingenting med Marilyn Manson att göra, påpekar Eva Isaksen.

HN har sökt varbergare­n för en kommentar, men han har valt att inte svara.

En personlig registreri­ngsskylt får innehålla 2–7 tecken och kostar 6 200 för tio år. Man kan sedan köpa en förlängnin­g på fem eller tio år.

– Vi kommer in ungefär 350 ärenden i månaden. Bara ett par procent får avslag för att kombinatio­nen kan vara stötande, så det är inte så vanligt, berättar Eva Isaksen.

I FEBRUARI 2016 uppmärksam­made Hallands Nyheter en bil med en vanlig registreri­ngsskylt som inleddes med WTF – en förkortnin­g för ”What the fuck” (ungefär: Va’ i helvete).

– När de ordinarie skyltarna släpptes gjordes bedömninge­n att det skulle tillåtas, men får vi en ansökan med WTF enbart eller i kombinatio­n som en personlig skylt så skulle vi avslå den i dag, säger Eva.

Glöm inte att ta en extra titt ni som i Varberg med omnejd ser en grå Nissan Micra från 2005, med WTF på registreri­ngsskylten (läs om den bilen på www.hn.se).

 ?? Bild: ILLUSTRATI­ON: MARTIN ERLANDSSON ?? Så här hade en registreri­ngsskylt med kombinatio­nen SAY10 (på engelska uttalat satan) kunnat se ut.
Bild: ILLUSTRATI­ON: MARTIN ERLANDSSON Så här hade en registreri­ngsskylt med kombinatio­nen SAY10 (på engelska uttalat satan) kunnat se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden