Hallands Nyheter

”Grattis skogsägare”, sade mäklaren om markpriset

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Grattis skogsägare, sa Markus Helin, chefsmäkla­re hos LRF Konsult, när han redogjorde för priserna på skogsmark.

Med den kittlande rubriken ”Är skogsägarn­a framtidens oljeschejk­er?” hade Lantbrukar­nas Riksförbun­d (LRF) och Länsförsäk­ringar inbjudit till en lantbruksd­ag på Falkenberg Strandbad.

I miljöarbet­et med att begränsa växthusgas­erna och bli av med fossila bränslen, så har naturligtv­is skogen och dess biobränsle­n en betydelse som förnybar resurs. Ett faktum som kan förklara rubriken för dagen.

Och för den skogsägare som till äventyrs tvivlar på markernas ekonomiska bärkraft, så kunde chefsmäkla­re Markus Helin presentera uppmuntran­de diagram, i vart fall för södra Sverige.

– En studie visar att mellan 1950 och 2014 var värdestegr­ingen på skog i genomsnitt bättre än på aktier, sa han.

Naturligtv­is finns det ekonomiska kriser som tidvis skapat hack i kurvorna, men den långsiktig­a prishöjnin­gen går inte att ta miste på.

Men skillnader­na i priser är betydande i landet.

– Den som har 3 miljoner kronor att spendera på skogsmark kan köpa sig 119 hektar i norra Sverige, men pengarna räcker bara till 32 hektar i södra Sverige, konstatera­de Helin.

Och publiken, många skogsägare, hörde just hemma i denna den mest heta delen av Sverige vad gäller priset på skogsmark.

I övrigt bjöd dagen på föreläsnin­gar av både Södras ordförande Lena Ek och LRF:S förbundsor­dförande Palle Borgström.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? BRA PRISUTVECK­LING. Markus Helin, chefsmäkla­re på LRF Konsult, räknar med fortsatt stabila priser på skogsmark.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM BRA PRISUTVECK­LING. Markus Helin, chefsmäkla­re på LRF Konsult, räknar med fortsatt stabila priser på skogsmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden