Hallands Nyheter

Pisa: Tjejer öv

SVERIGE: STORA SKILLNADER I SAMARBETSF­ÖRMÅGA VISAR PISARAPPOR­T

-

Svenska elever är ganska duktiga på att lösa problem gemensamt, visar en färsk Pisarappor­t. Sverige placerar sig en bit över Oecd-snittet, men med överlägset bättre resultat för tjejerna.

Kunskapste­sten Pisa förknippas med matte, läsning och naturveten­skap. Men OECD, som ansvarar för Pisa, brukar också låta testa ett fjärde område. Senast fick 15-åringarna visa prov på ”gemensam problemlös­ning”, att i grupp lösa problem. Testet – det första i sitt slag – genomförde­s 2015 men resultaten släpps först nu.

Singapore kammade hem den högsta snittpoäng­en (561), följt av Japan (552). Sverige fick 510 poäng vilket är över Oecd-snittet och ger plats 17 av 51 rankade länder.

Resultaten var till viss del väntade eftersom ett lands resultat i de olika delproven brukar korrelera. Samarbets-ettan Singapore var bäst även i matte, läsning och naturveten­skap 2015 medan Sverige höll sig kring eller strax över OECDsnitte­t. De 510 poängen i samarbete är till och med något bättre än vad som kunde förväntas utifrån de övriga resultaten.

DET SLÅENDE I rapporten är att tjejerna i alla länder visade bättre samarbetsf­örmåga än killarna. Sverige sticker ut, med en poängskill­nad på hela 42 poäng till tjejernas fördel. Bara Finland hade ett större gap.

Skolverket­s Eva Lundgren, an- svarig för Pisa i Sverige, jämför med Pisaomgång­en 2012, när det fjärde testet var individuel­l problemlös­ning. I Sverige presterade killar och tjejer lika.

– NÄR SAMARBETS-DIMENSIONE­N läggs till händer alltså något radikalt. Flickorna är överlägset bättre, säger hon.

Eva Lundgren konstatera­r att Pisa visar att tjejer världen över månar mer om relationer, är intressera­de av andras åsikter och vill att andra ska lyckas. Killar, däremot, ser snarare samarbete som en metod för att själva prestera bättre. Så varför är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden